COA schrapt duizend banen

Het COA snijdt in de organisatie vanwege de afname van het aantal asielzoekers in Nederland.

Een gang in het AZC in Musselkanaal.
Een gang in het AZC in Musselkanaal. Foto: Dirk-Jan Visser

Bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verdwijnen ruim duizend banen. Dat maakte het COA maandagochtend bekend. Vorige week werd het personeel al ingelicht.

Het COA snijdt in de organisatie vanwege de afname van het aantal asielzoekers in Nederland. Vorig jaar vroegen nog ongeveer 59.000 mensen asiel aan in ons land. Dit jaar rekent het kabinet op iets meer dan de helft van dat aantal.

Lees ook: Groot deel van de geplande azc’s komt er niet

Een jaar geleden werkten er nog ongeveer 4.500 mensen bij het COA. Daarvan zijn er de afgelopen maanden al ruim vijfhonderd vertrokken. Voor 30 procent van de blijvers is in de toekomst ook geen baan meer. Volgens een woordvoerder van het COA is de verwachting dat alleen mensen met een tijdelijk contract hoeven te vertrekken. Waarschijnlijk zullen er daarom geen gedwongen ontslagen plaatsvinden.