Buren Correctie van grens

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nederland en België hebben maandagmiddag een grensverdrag gesloten waardoor een deel van wat voorheen België was nu onder Nederland valt en omgekeerd. De ondertekening is onderdeel van het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan ons land. Reden voor de aanpassing van de grenzen was de onduidelijke situatie in het gebied rond de Maas tussen Eijsden-Margraten, in Limburg, en het Belgische Visé. Dat leidde tot problemen op het gebied van handhaving van de openbare orde. In juni werd al een zogeheten memorandum over de grenscorrectie getekend. Het verdrag werd in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam ondertekend door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) en zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders. Dat gebeurde in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, koning Filip en koningin Mathilde. (ANP)