Gezondigd? Je smartphone brengt je naar een biechtstoel

Met een nieuwe app kun je voortaan de dichtstbijzijnde biechtstoel direct vinden. De app wordt al gekscherend ‘Sinder’ genoemd.

Screenshot uit de promotievideo.

Katholieken die een zonde hebben begaan en zo snel mogelijk een plek zoeken om te biechten, hoeven voortaan niet meer het kerkregister door te bladeren. Zij kunnen begin 2017 terecht bij The Catholic App, die op basis van je gps-coördinaten de dichtstbijzijnde biechtstoel zoekt. Google Maps toont je vervolgens de snelste route naar het boetesacrament.

De app wordt op internet al gekscherend Sinder genoemd, hoewel hier niet gematcht wordt met een date, maar met het Woord van God. Initiator van de app, de Schotse aartsbisschop Leo Cushley, zegt geïnspireerd te zijn door paus Franciscus. „Hij zei dat we creatief moesten zijn in onze handelingen tijdens het Heilig Jaar van Genade”, aldus Cushley tegen Radio Vaticana.

In een promotievideo zien we een meisje dolen door een lawaaiige stad, totdat zij een „gezel” vindt die door de „digitale herrie” breekt. Haar telefoon licht op en The Catholic App meldt: „Enkel wanneer wij de levende God vinden in Christus weten wij wat leven is.” Het meisje gaat gelijk op zoek naar een biechtgelegenheid.

Behalve een biechtstoel kunnen gebruikers met de app ook kerkgegevens en de dichtstbijzijnde mis opzoeken. Tevens kun je „wekelijkse spirituele inspiratie” ontvangen.

De app werd ontworpen door Museantik, een bedrijf dat al eerder een app met christelijke meditaties op de markt bracht. The Catholic App is erop gericht meer mensen naar de mis te krijgen en de leeftijdscategorie 18 tot 55 jaar meer te betrekken bij de Kerk.