Recensie

Bezuidenhout in z’n element met Mozart

Bij sommige pianisten stroomt Mozart-bloed door de aderen. Vaak zijn ze sinds hun kinderjaren geobsedeerd door diens muziek, die in zijn eenvoud o zo broos is: een verkeerde noot kan fataal zijn. De Zuid-Afrikaan Kristian Bezuidenhout is zo’n pianist. Hij werkt zich gestaag door Mozarts oeuvre. Dit jaar voltooide hij de opnamen van alle sonates en nu neemt hij de pianoconcerten weer onder handen met het bevlogen Freiburger Barockorchester, waarmee hij kan lezen en schrijven. Bezuidenhout doet het op fortepiano, wel een instrument voor fijnproevers, maar bij Mozart geheel op zijn plek. De componist ontleende veel inspiratie aan de opera, en de fortepiano zingt mooier dan een logge Steinway. Bezuidenhout laat er prachtig de innerlijke dialogen in de muziek op horen. Hij is in zijn element als verteller van spannende verhalen. Bij hem hervinden deze ruim 230 jaar oude noten hun Mozartiaanse jeugdigheid.

    • Joost Galema