Australië verlaagt geplande backpackersbelasting

De belasting zou oorspronkelijk 32,5 procent zijn, maar gaat na protest van de landbouw- en toerismebranche fors omlaag.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto: Lex van Lieshout / ANP

De Australische regering wil buitenlandse toeristen die seizoensarbeid komen verrichten 15 procent belasting rekenen over elke dollar die ze verdienen. Dat staat in een wetsvoorstel dat de Australische minister van Financiën Scott Morrison maandag aankondigde.

Twitter avatar ScottMorrisonMP Scott Morrison Today I announced a 15% backpackers tax to end the uncertainty around this issue. It’s now on Labor to help fund th… https://t.co/MitXpblgz9

Het nieuw voorgestelde belastingtarief is een stuk lager dan de 32,5 procent die oorspronkelijk op de planning stond. Dit plan uit 2015 stuitte op verzet uit de toerisme- en landbouwindustrie, die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van backpackers die in Australië komen werken.

Onder boeren en de toerismebranche was de angst groot dat de backpackers Australië zouden mijden vanwege de toeristenbelasting. In buurland Nieuw-Zeeland ligt die op 10,5 procent. Jaarlijks komen er zo’n 600.000 backpackers naar Australië - van wie een groot deel zijn of haar verblijf verlengt door te blijven werken, bijvoorbeeld als fruitplukker. Momenteel betalen zij pas belasting als hun inkomen omgerekend 12.770 euro of hoger is.

Om de branche tegemoet te komen, verlaagde Morrison de kosten van een werkvisum al met 50 dollar. Ook werd in september het belastingtarief voor toeristen al eens teruggebracht naar 19 procent.

Gat in begroting

Het wetsvoorstel moet de Senaat nog door, en dit kan nog voor problemen zorgen. Politici van Labour, die daar een meerderheid hebben, vinden ook 15 procent nog altijd te hoog. Bovendien ontstaat er door de verlaging een gat in de begroting van omgerekend 171 miljoen euro. Hiervoor moet nog voor het nieuwe jaar een oplossing worden gevonden - dan gaat het nieuwe belastingtarief in.

Het compromis wordt gezien als een tegenvaller voor de conservatieve premier Turnbull, wiens populariteit sinds zijn verkiezing vorig jaar een dieptepunt bereikte.