Zwitsers willen hun vijf kerncentrales openhouden

Energie De Groenen in Zwitserland willen af van kernenergie. Maar de bevolking volgt de regering, die voor de eigen energievoorziening vreest.

Kerncentrale in
Kerncentrale in Foto AFP

Zwitserland blijft in de toekomst gebruikmaken van zijn kerncentrales. Een meerderheid van de bevolking stemde zondag in een referendum tegen het voorstel om de centrales vroegtijdig te sluiten. Dat meldden de Zwitserse omroep SRF en persbureau AP. De opkomst was bijna 45 procent.

Het nee-kamp won met bijna 55 procent en dat betekent dat drie van de vijf kerncentrales in het land volgend jaar openblijven. In het voorstel stond dat kerncentrales ouder dan 45 jaar gesloten moesten worden. Dat zou betekenen dat er volgend jaar drie dicht moesten in 2024 en 2029 de laatste twee ook zouden sluiten.

Ook stond er in het voorstel dat er geen nieuwe kerncentrales meer gebouwd zouden worden. Het voorstel was afkomstig van de politieke partij De Groenen.

De regering was tegen het voorstel, omdat ze vreesde dat er een energietekort zou ontstaan met als gevolg dat Zwitserland energie zou moeten kopen uit andere landen. Het land is voor 36,4 procent afhankelijk van energie die afkomstig is uit de vijf kerncentrales.

Voor het referendum werd het plan een goede kans van slagen toegedicht. Maar de tegenstand bleek te groot, vooral in het Duitstalige gedeelte.

De Groenen blijven strijdlustig. „We blijven er bovenop zitten. De problemen zijn na vandaag niet opgelost”, zei partijleider Regula Rytz.

Zwitserland heeft volgens haar genoeg alternatieven. Bijna 60 procent van de elektriciteit wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. In de winter springt Frankrijk bij met kernenergie. De opbrengst uit windmolens en zonnepanelen is echter relatief laag.