Kerncentrales Zwitserland sluiten niet eerder

In een volksstemming mocht de Zwitserse bevolking zich uitspreken over de toekomst van kernenergie.

Foto Fabrice Coffrini / AFP

Zwitserland blijft in de toekomst nog gebruikmaken van de huidige kerncentrales. Een meerderheid van de bevolking stemde zondag in een referendum tegen het voorstel om de centrales vroegtijdig te sluiten. Dat meldt de Zwitserse omroep SRF en persbureau AP.

De “nee-stem” won met 55 procent en dat houdt in dat drie van de vijf kerncentrales in het land volgend jaar openblijven. In het voorstel stond namelijk dat kerncentrales ouder dan 45 jaar gesloten moesten worden. Dat zou inhouden dat er dus volgend jaar drie dichtgaan en in 2024 en 2029 de laatste twee ook zullen sluiten.

Ook stond er in het voorstel dat er geen nieuwe kerncentrales meer gebouwd zouden worden. Het land is voor 36,4 procent afhankelijk van energie afkomstig uit de vijf kerncentrales. Zwitserland wekt de meeste energie (57,9 procent) op uit waterkrachtenergie zoals stuwmeren.

Het voorstel was afkomstig van de politieke partij De Groenen. De regering was tegen het voorstel, omdat ze vreesde dat er een energietekort zou ontstaan met als gevolg dat ze energie moesten kopen uit andere landen.

Duurzame energie

Na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima in 2011 wil de Zwitserse regering langzaam maar zeker overschakelen naar duurzame energie.

Dat zou in 2050 moeten zijn volgens de regering, maar zolang de kerncentrales openblijven, is dat onzeker. Het is zo dat er geen precieze sluitingsdatum is voor de centrales. Zolang de vijf elektriciteitscentrales veilig blijven, hoeven ze de deuren niet te sluiten.