‘Zeker 17 van de 100 branden in Israël zijn aangestoken’

Tot nu toe zijn daar 23 mensen voor opgepakt, aldus de Israëlische minister van Defensie.

Veel landen hebben hulp geboden om de branden in Israël te bestrijden. Op de foto is de "supertanker" die de VS stuurden te zien.
Veel landen hebben hulp geboden om de branden in Israël te bestrijden. Op de foto is de "supertanker" die de VS stuurden te zien. Foto Menahem Kahana / AFP

Van de honderd bosbranden die de afgelopen week in Israël woedden, is er in zeventien gevallen sprake van brandstichting. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman zondag gezegd, zo schrijft de Israelische krant Haaretz.

In het liveblog van de krant valt te lezen dat de Israëlische politie momenteel 23 mensen vasthoudt op verdenking van brandstichting, of het aanzetten daartoe. Details over de verdachten zijn niet vrijgegeven.

Het vuur, dat sinds zaterdag weer grotendeels onder controle is, richtte grote schade aan in veel steden. Zo is de schade in Haifa, de derde stad van Israël, enorm: 75.000 mensen moesten uit voorzorg hun huis uit, enkele gebouwen brandden daadwerkelijk af en 138 mensen moesten worden geholpen aan overwegend lichte klachten.

Bekijk ook de In beeld: Bosbranden in Israël

Hulp bij het blussen

Bij het blussen van de branden kreeg Israël de afgelopen dagen veel steun van andere landen. Zo waren er acht Palestijnse bluswagens met in totaal veertig brandweerlieden die hielpen met het bestrijden van de branden die Haifa bedreigden. Dat gebeurde wel onder militair toezicht van Israëlische soldaten, zo schreef NRC-correspondent Derk Walters dit weekend in NRC.

Ook buurlanden Jordanië en Egypte, waarmee Israël officieel vrede heeft gesloten maar waarmee het vaak op gespannen voet leeft, hebben hun hulp toegezegd. Persbureau AP schrijft dat bij het blussen van de branden de Verenigde Staten ook hebben bijgedragen. Het land stuurde een Boeing 747-400 “supertanker”, ‘s werelds grootste blusvliegtuig.

Nu de branden grotendeels geblust zijn is volgens Walters de blame game begonnen: “Waren de branden een vorm van islamitische terreur? Of simpelweg het gevolg van de extreme droogte die Israël teistert?”

Lees ook: Waren hevige bosbranden in Israël terrorisme?