Wereldkampioen Formule 1, net als zijn vader

In vergelijking met Nico Rosberg had vader Keke een relatief bescheiden cv: 114 races, vijf overwinningen.

Nico Rosberg met zijn vader, voormalig wereldkampioen Keke Rosberg.
Nico Rosberg met zijn vader, voormalig wereldkampioen Keke Rosberg. Foto Mark Thompson / AFP

Met zijn wereldtitel evenaart Nico Rosberg het succes van zijn vader Keke, die in 1982 kampioen in de koningsklasse werd. Er zijn nogal wat voorbeelden van coureurs die in het voetspoor zijn getreden van hun vader. Het meest recente: Max Verstappen die het racen meekreeg van zijn vader Jos. Sinds zijn debuut in 2015 heeft Max zijn vader al afgelost als de meest succesvolle Nederlandse Formule 1-coureur. „Hij is een verbeterde uitvoering van mij”, aldus Jos.

Lees ook: Hamilton maakt het spannend maar Rosberg is de nieuwe kampioen

Er zijn niet zoveel coureurs die het beter doen dan hun vader, of anders gezegd: het succes van vader geeft geen garanties voor de toekomst. Slechts twee duo’s hebben het maximale bereikt. Vader Graham en zoon Damon Hill staan met drie wereldtitels bovenaan: Graham in 1962 en 1968, Damon in 1996. De laatste had aanvankelijk weinig trek in autosport. Zijn vader verongelukte in 1975 met een vliegtuigje dat hijzelf bestuurde. Bij het ongeluk kwamen ook vijf andere leden om van het team dat hij leidde. Graham bleek niet verzekerd te zijn; zijn echtgenote werd aansprakelijk gesteld door de familie van de andere slachtoffers. Van Hills erfenis bleef weinig over. Zoon Damon belandde ondanks alles toch in de Formule 1, won in 1993 bij het team van Williams zijn eerste grand prix en werd drie jaar later wereldkampioen.

In vergelijking met Nico Rosberg had vader Keke een relatief bescheiden cv: 114 races, vijf overwinningen. Nico komt aan 206 grands prix en 23 overwinningen.

Een zoon die zijn vader overtrof was Jacques Villeneuve. Vader Gilles was eind jaren 70, begin jaren 80 door zijn onverschrokken rijstijl immens populair bij Ferrari-fans. Hij verongelukte in 1982 op het circuit van Zolder, zijn zoon Jacques werd in 1997 wereldkampioen.