Syrisch leger herovert belangrijke wijk Oost-Aleppo

Hanano was de eerste wijk die in 2012 door de rebellen werd veroverd op de regering. Ook een aangrenzende wijk zou zijn veroverd.

Een militair van het Syrische regeringsleger in het oosten van Aleppo.
Een militair van het Syrische regeringsleger in het oosten van Aleppo. Foto: George Ourfalian / AFP

Het Syrische leger heeft een wijk heroverd op de rebellen in Oost-Aleppo. Dat meldden Syrische media en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag volgens Reuters. Het gaat om de wijk Hanano, in het noordoosten van de stad. De overwinning van de regering is van belangrijke symbolische waarde: Hanano was de eerste wijk die in 2012 door de rebellen werd veroverd op de regering.

Rebellen wijten de nederlaag aan de luchtaanvallen van de regering en het gebrek aan ziekenhuizen. Het regeringsleger heeft de wijk nu volledig in handen en is begonnen met het opruimen van explosieven, zo blijkt uit een verklaring:

“Technische teams verwijderen mijnen en geïmproviseerde explosieven die door terroristen in straten en op pleinen zijn geplaatst.”

De wijk Hanano ligt in het oosten van Aleppo:

Zondag meldt het Syrische leger ook een aangrenzende wijk veroverd te hebben. Jabal Badro zou volledig in handen van het regime zijn. Als gevolg van de Syrische opmars komt er kleine stroom opgang van mensen die naar wijken onder controle van de regering vluchten. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn 400 mensen naar de veroverde wijk Hanano uitgeweken.

Lees ook: Hij gaf zijn leven voor gruwelverslagen.

Regeringstroepen bestoken het door rebellen bezette oosten van Aleppo al wekenlang met grond- en luchtaanvallen. Regelmatig zijn ziekenhuizen en andere medische instellingen zoals bloedbanken hierbij het doelwit. Volgens de Verenigde Naties zijn zo’n 250.000 mensen in Oost-Aleppo, waar grote tekorten aan voedsel, water en medicijnen zijn, het slachtoffer van het geweld. Unicef meldt dat het gaat om 100.000 kinderen. In heel Syrië wonen bijna een half miljoen kinderen in belegerd gebied, zo zegt de kinderrechtenorganisatie van de VN.

Sinds vorige week dinsdag verhevigden de bombardementen van het regeringsleger op Oost-Aleppo.