Spijt

X&Y In de marge van het wereldnieuws proberen gewone mensen, X&Y, indruk op elkaar te maken, iets netjes op te lossen of wanhopig hun hachje te redden.

Sinds Dimitri bij het ontbijt verteld heeft dat hij nog geld krijgt van zijn ex, kan Nathalie die 6.000 euro niet meer uit haar hoofd krijgen. Waar ze het ook over hebben, de hele tijd zitten die nullen vreselijk in de weg.

Dimitri heeft spijt dat hij Nathalie over die lening heeft verteld, al moet hij toegeven dat het hem ook stoort dat Claire na al die jaren niet één keer op die lening is teruggekomen. Al had ze maar 100 euro in een maand afgelost, dat was al prima geweest. En in elk geval had ze er eens een keer iets over kunnen zeggen.

Nathalie snapt niet dat hij niet kwaaier is. Ze kan er niet bij dat hij Claire zoveel geld heeft geleend, alleen maar om een mooiere auto te kunnen kopen. Als de zaken zo liggen, wil zij ook best een mooie auto.

„Je hebt niet eens een rijbewijs.”

„Nee, omdat ik het geld niet heb.”

Daarbij drong het ineens tot haar door dat zij op het moment van die lening al met Dimitri ging. Hoezo gaf hij op dat moment nog zo’n enorm bedrag aan zijn ex?

„Claire had dat geld toen nodig”, zegt Dimitri. En hij vond het wel een prettig idee dat Claire een goede auto kocht, en niet eentje die bij de eerste de beste hobbel uit elkaar valt. En eerlijk gezegd vindt hij dat nog steeds.

„Hoezo vind jij dat een prettig idee?” vraagt Nathalie. „Zij heeft jou toch gedumpt?” Van haar mag Claire met auto en al van de aardbodem afvallen.

Ze rekent hem voor. 6.000 euro, daar zouden ze makkelijk samen een maand van naar Australië kunnen. Nathalie zou er een flinke borstvergroting van kunnen betalen, zodat ze voor Claire niet onder hoeft te doen. Ze zouden een dakterras kunnen aanleggen. Ze zouden allebei een halfjaar lang een dag minder kunnen werken. Ze zou een bakfiets kunnen kopen voor haar zus, die sinds de komst van de tweeling aan huis gekluisterd is.

„Dit kan nu allemaal niet”, zegt Nathalie. „Alleen maar omdat jij je ex belangrijker vindt dan mij.” Hij kan wel blijven zeggen van niet, maar dat is toch het gevoel dat ze aan deze geschiedenis overhoudt, en natuurlijk is er aan het eind van de dag voor Dimitri nog maar één manier om te bewijzen dat dat niet zo is.