Feyenoord behoudt kop na ontsnapping in Utrecht

Ajax won en komt in punten gelijk met Feyenoord. Verder won AZ simpel van Heracles en speelden Sparta en Roda JC gelijk.

Davy Klaassen scoort de 0-1 en passeert keeper Erwin Mulder.
Davy Klaassen scoort de 0-1 en passeert keeper Erwin Mulder. Foto Stanley Gontha / ANP

Feyenoord leek hard op weg om de koppositie in de eredivisie kwijt te raken, maar na een gelijkmaker tegen FC Utrecht in de negende minuut van de blessuretijd wisten de Rotterdammers Ajax toch voor te blijven. De wedstrijd tegen Utrecht eindigde in 3-3. Ajax won van Heerenveen, waardoor de Amsterdammers in punten gelijkkomen met Feyenoord. Feyenoord heeft een beter doelsaldo.

De wedstrijd tussen Feyenoord en Utrecht kende een spectaculair begin. Al na twee minuten schoot Sébastien Haller FC Utrecht op voorsprong. Het duurde niet lang tot Feyenoord weer terugkwam. Na vier minuten maakte Dirk Kuijt de gelijkmaker. Het spel in de rest van de eerste helft kabbelde rustig voort.

De volgende goal viel weer in de beginfase van een helft. Zes minuten na de hervatting maakte Giovanni Troupée uit de rebound de 2-1. Doelman Jones had teveel moeite met het wegwerken van een terugspeelbal van Elia, Utrecht profiteerde.

Het spel lag minutenlang stil toen Utrecht-doelman Ruiter hard met zijn hoofd tegen de grond klapte na een duel met Feyenoord-spits Jorgensen. Ruiter moest vervangen worden. Het is onbekend hoe de doelman er nu aan toe is. Even bewoog hij niet, maar toen hij met een nekbrace om van het veld gedragen werd, was hij weer bij kennis.

De noodgedwongen keeperswissel bracht Utrecht echter niet direct aan het wankelen. In de 84ste minuut leek Haller het duel te beslissen met zijn tweede goal.

Eén minuut voor het einde van de reguliere speeltijd maakte Jorgensen het duel toch weer spannend: 3-2. De wetenschap dat er negen minuten blessuretijd bijkwamen vanwege de medische behandeling van Robbin Ruiter deden een vuur bij Feyenoord ontwaken. Spits Michiel Kramer verving verdediger Van der Heijden om een gelijkmaker te forceren. Met succes: in de 99ste kwam Feyenoord via Kramer langszij. Feyenoord komt daarmee op 33 punten.

Heerenveen - Ajax

Ajax kwam in punten op gelijke hoogte met Feyenoord door te met 0-1 te winnen van Heerenveen. Van het flitsende voetbal waarmee Ajax NEC vorig week met 5-0 versloeg, was weinig over. De eerste helft leidde tot een aantal kansen van Ajax voor Younes en Dolberg, maar daar ging de ploeg niet zorgvuldig mee om. Voor Heerenveen was Pelle van Amersfoort het dichtst bij een goal. Onana pakte zijn schot uit de kruising.

Hakim Ziyech maakte geen indruk voor Ajax. De oud-Heerenveen-speler, die deze week een paar dagen ziek was, werd in de 66ste minuut naar de kant gehaald voor Donny van de Beek. Het bleek een goede zet. Vijf minuten later kwam Ajax op voorsprong, toen Davy Klaassen op aangeven van Van de Beek de 0-1 binnenschoot.

Heerenveen probeerde nog op gelijke hoogte te komen, onder meer door spits Henk Veerman in te brengen. Grote kansen leverde dat niet meer op, waardoor Ajax drie punten pakte. Door de overwinning van AZ zakt Heerenveen naar plaats vijf.

AZ - Heracles

AZ had weinig moeite met Heracles. De Alkmaarders zetten Heracles met 5-1 opzij. Na 25 minuten stond AZ al met 3-0 voor. Twee doelpunten werden door Robert Mühren gemaakt, eentje door Wout Weghorst, vorig seizoen nog speler van Heracles.

In de blessuretijd van de eerste helft had hij ook nog de 4-0 kunnen maken, maar Weghorst miste een strafschop. In de tweede helft deed Samuel Armenteros wat terug door wel een penalty te benutten. Zo’n kwartier voor tijd bracht Dos Santos het verschil weer op drie. Alireza Jahanbaksh maakte in de 92ste minuut ook nog de 5-1.

AZ gaat Heerenveen voorbij op de ranglijst. De ploeg staat op de vierde plek met 24 punten. Heracles blijft met 15 punten op een elfde plaats.

Sparta - Roda JC

Sparta heeft dankzij een laat doelpunt van middenvelder Kenneth Dougall een thuisnederlaag tegen Roda JC weten te voorkomen. Met het gelijkspel dragen de Limburgers de laatste plaats op de ranglijst over aan Go Ahead Eagles, terwijl Sparta op de negende plaats blijft staan.

Roda-verdediger Christian Kum zette de bezoekers in de blessuretijd van de eerste helft op 0-1. Vijf minuten na rust verdubbelde de Cypriotische spits Nestoras Mitidis de voorsprong. In de 64ste minuut deed de Belgische invaller Loris Brogno namens Sparta wat terug. Negen minuten voor tijd was het Kenneth Dougall die met een beheerst schot de eindstand op 2-2 bepaalde.

Bij Sparta maakte Mathias Pogba, de oudere broer van Manchester United-ster Paul Pogba, zijn debuut in de eredivisie:

Twitter avatar ArmanAvsaroglu Arman Avsaroglu Daar is ie dan, het debuut voor Sparta, van Matthias Pogba. #sparod https://t.co/7X2K9f4fQ7