Russische sterren dansen op het ijs. In Auschwitzpakje

Een Russische acteur en olympisch kampioen dansen op het ijs in het gevangenentenue van Auschwitz.

Screenshot uit YouTube-video van het optreden.
Screenshot uit YouTube-video van het optreden.

De Holocaust on ice. Slechte smaak, zegt u? Deze zaterdag kwamen de bekende Russische acteur Andrej Boerkovski en olympisch kampioen ijsdansen Tatjana Navka op in het grijs-zwart gestreepte gevangenentenue van Auschwitz en Treblinka. Ook aan de gele Jodenster was gedacht. De jury beloonde het optreden unaniem met het hoogste cijfer: 6.0.

Het programma IJstijd is de Russische versie van het format dat in Nederland Sterren dansen op het ijs heet. Voor de uitzending van zaterdag – thema: internationale film – hadden Boerkovski en Navka La vita è bella gekozen, de Italiaanse tragikomedie waarin een Joodse vader zijn zoontje door het concentratiekamp sleept door overal een grap van te maken. Boerkovski en Navka probeerden die humor tot uitdrukking te brengen met een soort slapstick. De donkere ondertoon kwam tot slot, toen Navka alleen op het ijs achterbleef, het licht werd gedimd en er een kort mitrailleursalvo over het ijs galmde.

Israëlische media – veel Russische Joden zijn naar Israël geëmigreerd en kijken Russische tv – reageerden verontwaardigd. Ook op Russische sociale media leidde het nummer tot ophef. Het feit dat Navka onlangs trouwde met Poetins woordvoerder Dmitri Peskov gaf een politiek sausje aan de hele affaire.

Niet voor het eerst figureert de Endlösung in Russische tv-shows. De Russische versie van Dancing with the Stars bracht vorig jaar een act met een Duitse Wehrmachtofficier – met pistoolmitrailleur – die danst met een blond meisje dat zich had verstopt achter een piano.

De overwinning op nazi-Duitsland is een centraal element in de ideologie van het Kremlin. Rusland is sowieso geobsedeerd door de Tweede Wereldoorlog. En af en toe steekt ook het diepgewortelde Russische antisemitsime de kop op. In een talkshow over de Amerikaanse verkiezingen schreef Maria Zacharova, de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, de overwinning van Trump toe aan de Amerikaanse Joden.