Rouw in HavanaFeest in de VS

Ramon Espinosa/AP

In de stille straten van Havana werd dit weekeinde gehuild om de dood van Fidel Castro. Vele Cubanen rouwden, al werd ook de hoop uitgesproken dat zijn overlijden de overgang naar een meer open Cuba zal versnellen. Cafés werden gesloten, honkbalwedstrijden en concerten werden afgelast en veel restaurants schonken geen alcohol. Inwoners van het eiland herinnerden Castro als een reusachtige figuur die gratis gezondheidszorg en onderwijs regelde, en het eiland echte onafhankelijkheid van de Verenigde Staten bracht, maar het land ook opscheepte met een gebrekkig economisch en politiek systeem dat vele Cubanen naar het buitenland verdreef.

Duizenden mensen gingen dit weekeinde de straat op in Amerikaanse steden, zoals in Miami (onder) en Los Angeles (boven) om de dood van Castro te vieren. Leden van de Cubaanse ballingengemeenschap in Zuid-Florida sloegen met lepels op pannen, reden toeterend rond en zwaaiden met Cubaanse en Amerikaanse vlaggen. Vooral in Calle Ocho, zoals 8th Street in de wijk Little Havana van Miami bekendstaat, werd uitbundig feestgevierd. Cubaanse ballingen spraken de hoop uit dat Castro’s overlijden tot verandering leidt. „We vieren allemaal feest, het is net carnaval”, tekende persbureau AP op uit de mond van de 72-jarige Jay Fernandez, die op zijn 18de vanuit Cuba naar Miami kwam.