Pieter Verelst wint cabaretfestival Cameretten

Verelst kreeg de juryprijs, Alex Ploeg was volgens het publiek de beste cabaretier.

Het nieuwe Luxor Theater was het decor van Cameretten 2016.
Het nieuwe Luxor Theater was het decor van Cameretten 2016. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Pieter Verelst en Alex Ploeg hebben de 51ste editie van het Cameretten Festival gewonnen. Verelst kreeg de juryprijs, Ploeg was volgens het publiek de beste cabaretier. De winnaars werden zaterdag bekendgemaakt in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Nico Baars, sprak van een Verelst die je “direct bij de kladden grijpt”:

“Hij vertelt geen verhalen, hij beeldt ze uit. Pieter zit lekker in zijn energie en maakt goed gebruik van zijn atletische lichaam. Soms blaast hij zichzelf op, soms maakt hij zich juist heel klein. Dat geeft zijn voorstelling een prettige dynamiek, die naadloos aansluit op de grillige inhoud.”

De jury prees verder de veelzijdigheid van de winnaar van de Publieksprijs Alex Ploeg:

“Veel van zijn verhalen zijn hilarisch. Sommige herken je direct. Iedereen voelt zich weleens ongemakkelijk tijdens gesprekjes met de kapper. Andere verhalen getuigen juist van een prettig gestoord brein. Naast een goede comedian is Alex ook een uitstekende gitarist.”

De persoonlijkheidsprijs werd dit jaar toegekend aan Tim Teunissen, een van de negen halve finalisten. De jury loofde onder meer de opbouw in zijn optreden.

Eerdere winnaars van Cameretten zijn onder meer Theo Maassen (1990), Marc-Marie Huijbregts (1999) en Brigitte Kaandorp (1983). Vorig jaar won Anne Neuteboom zowel de jury- als de Publieksprijs.