Oudere wantrouwender tegen pers

Mediawijsheid Vooral oudere Nederlanders vertrouwen journalisten, de wetenschap en de overheid niet, blijkt uit onderzoek naar (nep)nieuws.

Het wordt steeds moeilijker om te weten of nieuws wel of niet betrouwbaar is, en vooral ouderen wantrouwen de journalistiek en de wetenschap. Dat zijn twee van de conclusies van Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?, een onderzoek van Mediawijzer dat vorige week verscheen.

Het onderzoek, waarvoor tussen 4 en 14 november 1.050 Nederlanders werden ondervraagd, komt op een relevant moment. De zege van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in de VS, nadat veel verzonnen anti-Clinton-nieuws de ronde deed op Facebook, heeft de discussie rond de mogelijke invloed van nepnieuws en onbetrouwbare of partijdige blogs tot een kookpunt gebracht.

Volgens Mediawijzer daalt het vertrouwen in nieuwsmakers naarmate de ondervraagde Nederlanders ouder zijn. Ongeveer driekwart van de ondervraagde twintigers vertrouwt op wetenschappers en journalisten; onder 65-plussers heeft nog maar iets meer dan de helft fiducie in die beroepsgroepen. (Politici worden overigens in geen enkele categorie door meer dan één op de tien ondervraagden vertrouwd.)

Alle leeftijdsgroepen zijn het erover eens dat het steeds moeilijker wordt om echt van nep te onderscheiden, en drie van de vier vinden dat in het onderwijs, maar ook thuis, meer aandacht moet komen voor de betrouwbaarheid van nieuwsbronnen.

Het onderzoek werd gehouden in het kader van de zevende Week van de Mediawijsheid die vorige week plaatsvond.