Na vijf finales wint Argentinië eindelijk Davis Cup

In Zagreb werd Kroatië verslagen. Federico Delbonis won het beslissende duel van Ivo Karlovic.

De Argentijnen vieren hun zege.
De Argentijnen vieren hun zege. Foto Darko Vojinovic / AP

Na vier verloren finales hebben de Argentijnen eindelijk een keer de Davis Cup gewonnen. In Zagreb versloegen de Zuid-Amerikanen Kroatië door de beslissende vijfde wedstrijd te winnen. Nummer 41 van de wereld Federico Delbonis won van Ivo Karlovic (twintigste op wereldranglijst) in drie sets: 3-6, 4-6, 2-6.

Marin Cilic leek in de vierde wedstrijd de beker voor Kroatië binnen te slepen. Hij kwam met 2-0 voor in sets tegen Juan Martin del Potro. De volgende drie sets gingen echter naar de Argentijn en na een bijna vijf uur durende uitputtingsslag was de stand gelijk.

Het winnende punt van de Argentijnen. Tekst gaat verder onder video.

Op vrijdag kwam Kroatië op voorsprong nadat nummer zes van de wereldranglijst Cilic Delbonis klopte. Ook toen was het een vijfsetter waarin Cilic een 2-0 voorsprong kwijtspeelde, maar trok hij aan het langste eind. Del Potro bracht Argentinië langszij met winst op Ivo Karlovic. Het dubbelspel op zaterdag ging makkelijk naar Kroatië in drie sets.

De laatste en enige keer dat Kroatië de Davis Cup won was in 2005. Argentinië stond al vier keer eerder in de finale - de vorige keer was in 2011.