Miami jouwt deze footballspeler uit na Castro’s dood. Waarom?

Colin Kaepernick strijdt tegen ongelijke behandeling van zwarte burgers, maar droeg wel een t-shirt van Fidel Castro. Hypocriet, vinden gevluchte Cubanen.

Colin Kaepernick draagt in augustus een t-shirt van Malcolm X en Fidel Castro.
Colin Kaepernick draagt in augustus een t-shirt van Malcolm X en Fidel Castro. Foto Ben Margot / AP

American Football-speler Colin Kaepernick was al niet populair bij veel footballfans in Amerika, sinds hij vanaf afgelopen zomer uit protest weigert op te staan bij het Amerikaanse volkslied. Zondag werd hij echter op wel heel luid boegeroep getrakteerd toen hij het veld betrad in Miami. Een gevolg van Kaepernicks uitlatingen over de zaterdag overleden ex-dictator Fidel Castro van Cuba.

Bekijk hier de beelden. Tekst gaat verder onder video.

Kaepernick kwam afgelopen augustus uitgebreid in het nieuws. De quarterback van de San Francisco 49ers deed wat in het chauvinistische Amerika als ernstige belediging wordt opgevat: hij bleef zitten tijdens het spelen van The Star-Spangled Banner, dat in de VS voor elke wedstrijd klinkt. De zoon van een zwarte vader en witte moeder wilde daarmee protesteren. Hij zei niet trots te kunnen zijn op een land dat “zwarte en andere niet-witte mensen onderdrukt”. Daarmee doelde hij onder meer op het politiegeweld tegen zwarte burgers.

Lees ook over Kaepernick: Hij blijft zitten voor het Amerikaanse volkslied, ook al kost het hem zijn carrière

Na afloop van die wedstrijd droeg Kaepernick een t-shirt met daarop Malcolm X en Fidel Castro. De twee ontmoetten elkaar begin jaren zestig in New York. Dat Kaepernick een shirt met Castro droeg, verbaasde de Cubaans-Amerikaanse journalist Armando Salguero van The Miami Herald. Hoe kan iemand die zegt te strijden tegen “systematische onderdrukking” en voor de “vrijheid van alle mensen” een shirt dragen met daarop een wrede dictator, vroeg Salguero zich af.

Hij kreeg de kans het Kaepernick afgelopen week te vragen, omdat hij met zijn ploeg naar Miami, het thuis van meer dan een miljoen gevluchte Cubanen, kwam om te spelen tegen de Dolphins. Salguero schreef een column over het interview, waarin hij Kaepernick verwijt een hypocriet te zijn. Het toeval wil dat het interview een dag voor het overlijden van Castro plaatsvond.

Beluister hier het interview. Tekst gaat verder onder audiofragment.

Bekijk ook: Zo viert Miami feest na de dood van Castro

Analfabetisme

Volgens Kaepernick droeg hij geen Castro-t-shirt, maar een Malcolm X-t-shirt. Dat X Castro wilde ontmoeten was een teken van zijn ruimdenkendheid, meende Kaepernick. Daarna wordt het alleen maar erger, schrijft Salguero. Kaepernick voert aan dat Cuba het laagste percentage analfabeten heeft, een verdienste van Castro. Zelfs als dat waar is, werpt Salguero tegen, dan heeft Castro voor nog veel meer ellende gezorgd, door complete families uit elkaar te halen. Doet Amerika ook, beweert Kaepernick, door heel veel zwarte mannen in de gevangenis op te sluiten. Dan eindigt het interview.

Als zaterdag blijkt dat Castro overleden is, barsten de cynische commentaren los en wordt het verhaal van Salguero veel gedeeld. Op Twitter wordt Kaepernick ‘gecondoleerd’ met Castro’s dood.

Twitter avatar SarahT_in_Prov Sarah T. Condolences to Colin Kaepernick on the death of Fidel Castro.
Twitter avatar THEM6078 Tyler I wonder if Colin Kaepernick will be able to play this week following the death of his role model, Fidel Castro.

Salguero vindt dat het interview veel heeft duidelijk gemaakt over Kaepernick en daagt hem uit voor de wedstrijd tegen de Dolphins:

“All he did was expose himself as a fraud. So wear your Malcolm X shirt that features Fidel Castro, Colin Kaepernick. Wear it around a town where hundreds of thousands of Cuban exiles live with memories similar to mine. Wear it on the field Sunday during pregame if you’re so proud of it. Show everyone what an unrepentant hypocrite you are.”