Fillon wint met ruime voorsprong voorverkiezingen Republikeinse partij

De ex-premier krijgt bijna 70 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Juppé heeft zijn verlies erkend.

Fillon bij zijn overwinningsspeech
Fillon bij zijn overwinningsspeech Eric Feferberg/AFP PHOTO

François Fillon heeft zondagavond met een ruime voorsprong de presidentskandidatuur van de Republikeinse partij verkregen. Hij krijgt, met viervijfde van de stemmen geteld, 67 procent van de stemmen tegenover 33 procent voor zijn tegenstander Alain Juppé. Die heeft zijn verlies erkend en zich achter Fillon geschaard.

De 62-jarige conservatief wordt daarmee de kandidaat voor de rechtse Les Républicains. Hij zal tijdens de verkiezingen in april 2017 de voornaamste tegenstander worden van Marine le Pen van het Front National. Volgens een poll zou hij haar op dit moment gemakkelijk verslaan, meldt Reuters.

NRC-correspondent Peter Vermaas tweet vanuit Frankrijk over de verkiezingen:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Juppé gaf duidelijke steun aan Fillon. Ideologisch mag partij verdeeld zijn, na de primaire schaart iedereen zich achter de nieuwe leider.

In zijn overwinningsspeech sprak Fillon duidelijke taal:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Fillon: “Frankrijk verdraagt zijn terugval niet. (…) Dit presidentschap is pathetisch.”
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Frankrijk moet internationaal weer gerespecteerd worden, zegt Fillon. En heeft autoriteit nodig.

Fillon, die al premier was onder Sarkozy van 2007 tot en met 2012, wist de afgelopen weken veel stemmers voor zich te winnen met zijn klassiek rechtse programma. Zo is hij een groot voorstander van de vrije markt en een strenger immigratiebeleid, maar ook van een betere relatie met Poetin. Hij wil verder onder andere de adoptierechten voor homostellen inperken. Hij had met die standpunten uiteindelijk een grotere aantrekkingskracht dan de regelmatig voor ‘links’ uitgemaakte Juppé (71), die Fillon beschuldigde van populisme. In de eerste ronde werd al ex-president Nicolas Sarkozy uitgeschakeld, hij steunde daarna Fillon.

Lees hier de analyse van correspondent Peter Vermaas: De nieuwe leider van Frans rechts
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Frigide Barjot, de voorvrouw van de Manif pour tous tegen het homohuwelijk, is bij het uitslagenfeest van Fillon vanavond, meldt Le Figaro.

Wie de kandidaat voor de Socialisten wordt is nog onduidelijk. De komende weken zal blijken of de zeer impopulaire huidige president François Hollande weer een gooi zal willen doen naar het presidentschap. Er zijn ook geruchten dat de huidige premier Manuel Valls zich voor de partij verkiesbaar wil stellen. Hij zei zondag, duidelijk snerend naar Hollande, dat hij “dit mechanisme dat ons naar het verlies leidt” wil stoppen.

Opvallend was dat de voorverkiezing voor iedereen open stond. Ook linkse stemmers en Front National-stemmers konden dus meedoen:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Ongeveer evenveel linkse kiezers als vorige week. Ook als FN-stemmers strategisch Juppé stemmen, lijkt winst lastig. https://t.co/q5dOrRGnT3