Feyenoord is nu al beland in een overlevingsstrijd

FC Utrecht-Feyenoord Op het nippertje slaagde Feyenoord erin om de koppositie te behouden. Nu heeft het Ajax alleen op doelsaldo nog achter zich.

Michiel Kramer van Feyenoord geeft een knipoog naar het publiek. FC Utrecht speelde met 3-3 gelijk tegen Feyenoord.
Michiel Kramer van Feyenoord geeft een knipoog naar het publiek. FC Utrecht speelde met 3-3 gelijk tegen Feyenoord. Foto Olaf Kraak / ANP

Het zijn de laatste stuiptrekkingen van Feyenoord in nood. Doelman Brad Jones rent mee naar voren, op naar vijandelijk strafschopgebied. De 99ste minuut tikt, diep in extra tijd. Bilal Basacikoglu legt aan voor een corner, waarschijnlijk de laatste mogelijkheid op een gelijkmaker. FC Utrecht staat op omvallen, een ruime marge dreigt in het slot verspeeld te worden. De hoekschop draait af van de goal en landt via het hoofd van spits Nicolai Jørgensen bij Michiel Kramer, dit seizoen gedegradeerd tot pinchhitter. Kramer vliegt boven iedereen uit, knikt zijn voorhoofd tegen de bal: 3-3. Het doelpunt is de laatste goal – qua speeltijd – ooit gemaakt in eredivisie, meldde sportdatabureau Gracenote.

Het is het slot van een krankzinnig duel; vol fouten, vol schitterende acties, vol drama en spanning. Spektakelvoetbal zoals nog weinig is vertoond dit eredivisieseizoen. Qua niveau soms armzalig, qua vermaak een show van de buitencategorie. „Het publiek heeft een geweldige wedstrijd gezien”, concludeerde FC Utrecht-trainer Erik ten Hag.

Het schemert als om kwart voor vijf wordt afgetrapt in Stadion Galgenwaard, de setting heeft iets van een Europees voetbalavondje, subtopper FC Utrecht tegen koploper Feyenoord. En dat gevoel wordt versterkt door een furieuze openingsfase. Bezoekers zoeken op de tribune nog naar hun plekje, als het na drieënhalve minuut al 1-1 staat, door een droge knal van Sébastien Haller en een dropvolley van Dirk Kuijt.

Lees ook: De ploeg van Ajax is nu één geheel en straalt positivisme uit

Barazite een ongrijpbare tovenaar

Het is rennen, vliegen, springen. FC Utrecht dat fel en getergd opereert, onverschrokken, smijtend met krachten. Met beloftevolle middenvelders, zoals de 20-jarige Sofyan Amrabat, jongere broer van Nordin en de nieuwste ontdekking van Utrecht na het vertrek van spelmaker Bart Ramselaar naar PSV. Amrabat danst de tango met Nacer Barazite, de soms zo ongrijpbare tovenaar. Hij is overal, glipt tussen twee man door, dirigeert Utrecht naar voren.

Het is, als het draait, een gevaarlijk collectief, dit Utrecht. Tegen een Feyenoord dat vermoeid oogt, de barstjes lijken met de week dieper te worden. Het ploetert, het is stroef. Te vroeg in het seizoen is Feyenoord op een spoor van een overlevingsstrijd beland. De frisheid en het degelijke van de eerste maanden: het is er niet meer.

Feyenoord heeft een speltype dat veel power kost, wedstrijden worden zelden op souplesse afgewerkt. Het is hard werken, geheel in lijn met de clubtraditie. En dat lijkt de ploeg langzamerhand te gaan opbreken, in combinatie met het volle programma. Donderdag speelde de ploeg nog tegen Manchester United, dat heeft „heel veel kracht gekost”, zegt coach Giovanni van Bronckhorst. Consequentie: „Het is normaal dat in deze fase het voetbal iets minder wordt.”

Als je Feyenoord zo ziet strompelen ontstaat het beeld dat de ploeg in de beginfase van de competitie boven zijn stand heeft geleefd – als koploper vanaf dag één, met het verwachtingspatroon (de hunkering naar ‘de Coolsingel’) dat is ontstaan. De voorsprong van vijf punten op Ajax is in een maand tijd verdampt. Beide clubs staan nu – met nog twintig speelronden te gaan – samen aan kop, al heeft Feyenoord een beter doelsaldo.

Bankkluis kraakt

De Feyenoord-defensie, in het begin van het seizoen verdedigd als een bankkluis, kraakt opeens aan alle kanten. International Rick Karsdorp, vaak bejubeld, gaat gruwelijk in de fout bij de 3-1 van Haller: hij speelt eerst in de voeten van Barazite en glijdt vervolgens uit als hij de kiem uit de aanval wil halen. De laatste twee duels kreeg Feyenoord zeven tegengoals te verwerken. „Individuele fouten” zijn daarin de belangrijkste oorzaak, zegt Van Bronckhorst. En hij wijst erop dat hij centrale verdedigers mist, door blessures: Sven van Beek en Terence Kongolo.

Jørgensen (3-2) en uiteindelijk invaller Kramer redden Feyenoord. Ver in extra tijd dus, het gevolg van de behandeling van FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter die na een ongelukkige val op zijn hoofd met een nekbrace en op een brancard van het veld wordt gedragen. De schrik is groot, hij ligt roerloos en is even buiten kennis. Acht EHBO’ers en de clubartsen van Utrecht en Feyenoord komen op het veld. Later was hij weer bij zinnen, zegt Ten Hag. Hij kon nog geen duidelijkheid geven over de medische toestand van Ruiter, hij werd zondagavond onderzocht door artsen.

Zo werd het een duel van uitersten. Utrecht lang indrukwekkend, Feyenoord zwak, het verval bij Utrecht in de extra tijd groot en de ontsnapping van Feyenoord in extremis. De winnaar: de neutrale kijker.