Engelse voetbalbond stelt onderzoek in naar misbruik

Eerder opende de FA een meldpunt naar aanleiding van verhalen van ex-voetballers over misbruik in het Engelse jeugdvoetbal.

Andy Woodward, oud-speler van onder meer Sheffield United, kwam als eerste naar buiten met zijn verhaal.
Andy Woodward, oud-speler van onder meer Sheffield United, kwam als eerste naar buiten met zijn verhaal. Foto Ken McKay / ITV

De Engelse voetbalbond FA stelt een onderzoek in naar seksueel misbruik in het voetbal. Dat heeft de FA zondag bekendgemaakt.

De FA opende naar aanleiding van verhalen van ex-voetballers eerder al een meldpunt over seksueel misbruik in de voetbalwereld. Daar kwamen vervolgens meer dan honderd telefoontjes binnen. De bond heeft nu de hulp ingeroepen van een onafhankelijk juridisch adviseur en gaat bekijken in hoeverre de clubs en de voetbalbond zelf op de hoogte waren van het misbruik en welke stappen ondernomen hadden moeten worden. De FA zegt er alles aan te doen het strafrechtelijk onderzoek van de politie niet te verstoren.

Misbruik

De afgelopen weken brachten enkele ex-voetballers naar buiten dat ze in hun jeugd seksueel zijn misbruikt door Barry Bennell, de inmiddels 62-jarige jeugdtrainer en talentenscout. De 43-jarige Andy Woodward, oud-speler van onder meer Sheffield United, was de eerste die zijn verhaal vertelde. De afgelopen week meldden nog vijf spelers zich.

Vier Britse ex-voetballers vertelden deze week hun aangrijpende verhaal aan BBC-presentarice Victoria Derbyshire:

Lees ook: Emotioneel interview met oud-voetballers over seksueel misbruik.

Bennell, in de jaren tachtig werkzaam bij vele profclubs zoals Stoke City en Manchester City, werd in het verleden drie keer veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen. In 1998 werd hij veroordeeld tot acht jaar cel voor het misbruiken van zes kinderen. Bennell heeft nog niet gereageerd op de onthullingen van de Britse ex-profs.