Elfde partij Carlsen en Karjakin eindigt in remise

Met nog één partij te gaan lijkt het uit te lopen op een gelijkspel. In dat scenario volgen twee rapidpartijen.

Foto Bryan R. Smith / AFP

Met nog één partij in het vooruitzicht, heeft regerend wereldkampioen schaken Magnus Carlsen zaterdagnacht gelijkgespeeld in zijn tweekamp in New York tegen Sergej Karjakin. Na 34 zetten zat er voor beide schakers niet meer in.

De strijd om de wereldtitel ligt dus nog helemaal open. Na elf partijen wist zowel Karjakin als Carlsen er een te winnen. De andere partijen zijn allemaal in één remise geëindigd.

De Rus Karjakin opende de wedstrijd met wit, maar het was de Noorse titelverdediger die in het middenspel de aanval door het midden zocht. De Rus wist die echter te pareren.

Beslissende partij

De titelstrijd tussen Karjakin en Carlsen kenmerkt zich door een groot aantal remisepartijen. Karjakin wist pas na zeven remises vorige week als eerste een partij te winnen. Carlsen wist een paar dagen later de stand weer gelijk te trekken.

Lees ook: Magnus Carlsen werd roekeloos, nu dreigt hij zijn wereldtitel te verliezen

Hoewel beide spelers vermoeid raken, vooral Karjakin, maar ook Carlsen laat steken vallen, lijkt het te eindigen in een gelijkspel. Ook Carlsen schetste dat scenario na het gelijkspel in de elfde speelronde.

Mocht dat scenario werkelijkheid worden, dan spelen beide schakers eerst twee rapidpartijen, waarin ze beiden maximaal 60 minuten de tijd krijgen. Komt ook daaruit geen winnaar, dan volgen partijen waarin Carlsen en Karjakin nog minder tijd krijgen om over hun zetten na te denken.