Eenden dodelijk besmet

vogelgriep Fokkerij in Biddinghuizen geruimd vanwege uitbraak van zeer besmettelijke H5N8-virus. Voor mensen bestaat geen gevaar.

Foto ANP

De vogelgriep die is aangetroffen op een eendenbedrijf is Biddinghuizen, is de zeer besmettelijke variant H5N8. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research. Voor pluimvee als kippen en eenden is dit virus dodelijk. Het bedrijf is dit weekend geruimd. Ook een buurbedrijf met vleeseenden wordt uit voorzorg geruimd, omdat het binnen een staal van een kilometer van het besmette bedrijf ligt.

Vrijdag werden op de boerderij in Biddinghuizen zo’n 500 dode dieren gevonden. Het besmette bedrijf heeft ook drie locaties in Hierden en een in Ermelo. Ook de dieren op deze vestigingen worden afgemaakt. Het gaat in totaal om ongeveer 190.000 eenden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert de ruimingen uit.

Er geldt een vervoersverbod voor alle pluimveebedrijven in een zone van tien kilometer rondom het besmette vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen. Drie andere pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer, worden door het Wageningen Bioveterinary Research onderzocht op mogelijke besmetting.

Staatssecretaris Van Dam (Landbouw, PvdA) kondigde op 9 november al een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee af. Sinds 14 november moeten dierentuinen en kinderboerderijen hun vogels afschermen. Daarnaast mogen pluimveebedrijven alleen nog noodzakelijk bezoek, zoals een dierenarts, in stallen toelaten. Sinds dit weekend geldt dit voor het hele erf.

De ophokplicht werd afgekondigd omdat op verschillende plekken in Europa, waaronder in Monnickendam, dode wilde watervogels waren gevonden met het besmettelijke H5N8-virus. Sindsdien zijn honderden dode wilde vogels in met vogelgriep gevonden op verschillende plekken in Nederland.

Het eendenbedrijf in Biddinghuizen is het eerste commerciële pluimveebedrijf waar H5N8 werd gevonden Dinsdag werd wel al vogelgriep geconstateerd bij een hobbybedrijf in Den Oever.

    • Geertje Tuenter