De politie helpt niet bij alles

In Duitsland bel je 112 voor de ambulance of brandweer, en 110 voor de politie. Das Nummer gegen kummer, heet dat laatste in Duitsland ook wel, en sommige Berlijners nemen dat wel erg serieus. Het is voor de politie in de Duitse hoofdstad een serieus probleem: burgers die hen ten onrechte bellen. Volgens de Berlijnse politie gaat het om 820 foute telefoontjes per dag. En dus is de Berlijnse politie een campagne begonnen. Want het zijn niet alleen grapjassen of pestkoppen die onterecht bellen: sommige mensen snappen volgens de politie écht niet wanneer je wel of niet naar het noodnummer moet bellen. Daarom twittert de Berlijnse politie de hele week onder de hashtag #nonotruf allerlei oproepen waarvoor je nadrukkelijk níet het noodnummer moet bellen. En dat levert flink wat hilarische voorbeelden op. Mensen die bellen omdat hun statiegeldflessen niet worden geaccepteerd. Die vragen of ze de volgende dag misschien gewekt kunnen worden. Die klagen dat ze in het ziekenhuis niet snel genoeg geholpen worden. Of die snel van hun vrouw af willen. Sommige voorbeelden zijn zo absurd dat je haast niet gelooft dat ze echt zijn, maar de werkelijkheid blijkt vaker ongeloofwaardiger dan fictie.