Belastingclaims

Datalek bij Vlaamse fiscus

Door een lek bij de Belgische belastingdienst zijn vertrouwelijke gegevens van ruim 300 bedrijven en instanties op straat beland. De Vlaamse zakenkrant De Tijd meldde zaterdag in het bezit te zijn van lijsten met opmerkelijke belastingclaims. Het zou onder meer gaan om een onderzoek naar de beleggingsportefeuille van de Vrije Universiteit Brussel. Die bleef decanialang onbelast. In de documenten van de Bijzondere Belastinginspectie, aangevoerd door een anonieme bron, worden ook namen genoemd van buitenlandse bedrijven die te veel belastingaftrek genoten. Oliebedrijf BP en het Zweedse Altlas Copco zouden miljarden euro’s in Belgische vennootschappen hebben geplaatst. De reden: bedrijven met veel eigen vermogen krijgen in België extra belastingvoordeel. Er lopen ook onderzoeken tegen brouwer AB InBev en verzorgingsproductenfabrikant Colgate-Palmolive. (NRC)