Assad heeft rebellen in wurggreep

Strijd in Aleppo Na vier jaar hebben de regeringstroepen grote delen van de kapotgeschoten noordelijke stad Aleppo heroverd op de rebellen.

Foto George Ourfalian/AFP

Syrische regeringstroepen hebben het afgelopen weekeinde in het oosten van Aleppo drie belangrijke districten heroverd op de rebellen. Daardoor komt na ruim vier jaar vechten een overwinning in zicht op de opstandelingen in de Noord-Syrische stad, die van groot strategisch en symbolisch belang is. Honderden en mogelijk al duizenden wanhopige burgers proberen uit het gevaarlijke oosten van de stad naar het veiliger westelijke deel te ontsnappen.

Met luchtsteun slaagden troepen van president Aassad er zaterdag na felle strijd in de uitgestrekte wijk Masaken Hanano in te nemen. Zondagmiddag meldde de Syrische regering dat ze ook het belendende Jabal Badro had veroverd en niet lang daarna zou ook de wijk Baadine in haar handen zijn gevallen.

Door de opmars van de regeringstroepen dreigt het gebied in het oosten van Aleppo dat in handen was van de rebellen voor het eerst sinds 2012 in tweeën te worden gesplitst. Nog slechts een strook van een kilometer breed zou de Syrische troepen aan weerszijden van elkaar scheiden. In het district Sakhour wordt nog hard gevochten.

Lees ook: Syrisch leger herovert belangrijke wijk Oost-Aleppo

Symbolisch belang

De herovering van Hanano was ook van symbolisch belang. Het was in de lente van 2012 het eerste district in Aleppo dat in handen viel van de opstandelingen. Tot de Syrische regering, gesteund door haar bondgenoten Iran en Rusland, bijna twee weken geleden een groot offensief inzette, was de stad ruwweg verdeeld in het door de regering gecontroleerde westen en het oosten, dat in handen van de rebellen was. In het oosten zitten nog zo’n 250.000 burgers. Het oosten van Aleppo is het laatste grote stedelijke bolwerk van de rebellen in Syrië.

embed-2-small

De opstandelingen proberen zich schrap te zetten maar worden zwaar gehinderd door de onophoudelijke luchtbombardementen van de Syrische en de Russische luchtmacht. „We versterken onze positie om de stad en de bewoners te verdedigen”, aldus de door persbureau AFP geciteerde Yasser al-Youssef, woordvoerder van de opstandelingengroep Nuredin al-Zinki. „Maar de vliegtuigen verwoesten alles systematisch, gebied voor gebied.”

Ook een verpleger bevestigde tegenover het televisiestation Al-Jazeera dat er elke dag talloze aanvallen met helikopters, gewapend met verwoestende vatbommen, in het oosten van Aleppo plaatsvinden. Ook zou veelvuldig gebruik worden gemaakt van clustermunitie.

Lees ook: Hij gaf zijn leven voor gruwelverslagen

Drastische beleidswijzigingen

Een zegsman van Jabhat Shamiya, een belangrijke rebellengroep in het noorden van Syrië, veroordeelde de stilte die er volgens hem in het buitenland heerst over de strijd in Aleppo, met name in de Verenigde Staten. In afwachting van het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Trump zijn er van de VS ook geen drastische beleidswijzigingen te verwachten. „De Iraniërs, de Russen en het [Syrische] regime weten dat er een vacuüm is en dat proberen ze dat met alle middelen uit te buiten”, aldus de woordvoerder.

Verschillende bronnen, waaronder het in het Britse Coventry gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, meldden dat groepen van honderden burgers uit de districten Masaken Hanano en Jabal Badro een goed heenkomen hadden gezocht in het westen van Aleppo. Ook binnen Oost-Aleppo zouden duizenden burgers op drift zijn geraakt door de aanhoudende gevechten.

De Syrische staatstelevisie toonde beelden van burgers die vanuit het veroverde Masaken Hanano met klaarstaande bussen naar het westelijke stadsdeel zouden worden vervoerd. Onder hen een vrouw met een wandelwagentje. Anderen droegen plastic zakken met hun persoonlijke bezittingen op het hoofd.