Wereld reageert op overlijden Fidel Castro (90)

Premier Mark Rutte noemt Castro in een reactie “een van de markantste gezichten van de twintigste eeuw”.

Foto: Ismael Francisco, Cubadebate / AP

Vrijdagavond lokale tijd overleed de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro. Vanuit de hele wereld komen reacties op zijn overlijden.

Premier Mark Rutte noemt Castro in een reactie “een van de markantste gezichten van de twintigste eeuw”.

“Fidel Castro schreef wereldgeschiedenis. Hij omspant in persoon een periode van de Cubacrisis tot de historische handdruk tussen zijn broer en president Obama. Onder zijn bewind vonden ook ernstige mensenrechtenschendingen plaats.”

De Nederlandse regering heeft Cuba ook gecondoleerd met de dood van Fidel Castro, maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend op Radio 1. Er is medeleven overgebracht aan president Raúl Castro. Volgens de minister zal Nederland zeker vertegenwoordigd zijn bij de herdenkingsplechtigheid die nog in Cuba zal plaatshebben.

Lees ook: Fidel Castro, meedogenloos streng en icoon van de linkse revolutie

De Amerikaanse president Barack Obama bood het Cubaanse volk “een vriendschappelijke hand”. Obama noemde het overlijden van Castro een “emotioneel moment” voor veel Cubanen en Amerikaanse Cubanen, omdat Castro “hun leven, het leven van hun families en van de Cubaanse natie” op tal van manieren heeft veranderd.

Heel anders was de toon van zijn opvolger Donald Trump, die Castro in een verklaring tegenover persbureau AP een “wrede dictator” noemde. Volgens Trump heeft de Cubaanse oud-leider zijn land opgezadeld met “vuurpelotons, diefstal, onvoorstelbaar lijden, armoede en het ontkennen van fundamentele menselijke rechten”. Aanstaand vicepresident Mike Pence liet zich in vergelijkbare woorden uit over Castro.

Twitter avatar mike_pence Mike Pence The tyrant #Castro is dead. New hope dawns. We will stand with the oppressed Cuban people for a free and democratic Cuba. Viva Cuba Libre!

Paus Franciscus noemde de dood van Castro in een reactie “droevig nieuws”. In een Spaanstalige boodschap heeft de paus zijn condoleances aan Raúl overgebracht. Vorig jaar bezocht de paus Cuba en Fidel.

De Russische president Poetin heeft in een telegram zijn condoleances overgebracht aan Raúl Castro. Poetin noemt Fidel een “inspirerend voorbeeld voor vele landen”, zo meldt het Kremlin.

“Fidel Castro wordt terecht gezien als symbool van een tijdperk in de wereldgeschiedenis. Het vrije en onafhankelijke Cuba dat hij opbouwde, werd een invloedrijk lid van de internationale gemeenschap en een inspirerend voorbeeld voor veel landen en volkeren. Castro was een oprechte vriend op wie Rusland kon bouwen.”

In een televisietoespraak zei de Chinese president Xi Jinping dat het Chinese volk “een goede en oprechte kameraad” heeft verloren, en dat Castro “voor altijd zou voortleven”.

De Indiase minister-president Narendra Modi condoleerde het Cubaanse volk en noemt Castro “een van de meest iconische persoonlijkheden van de twintigste eeuw”.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Fidel Castro was one of the most iconic personalities of the 20th century. India mourns the loss of a great friend.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bedankt Fidel in een verklaring voor zijn steun in de strijd tegen apartheid.

“President Castro identificeerde zich met onze strijd tegen apartheid. Hij inspireerde het Cubaanse volk om ons te steunen.”

De Franse president Francois Hollande stelt in een verklaring de dood van Castro te betreuren. Wel wijst Hollande op de mensenrechtenschendingen onder het Castro-regime:

“Fidel Castro was een belangrijk figuur van de twintigste eeuw. (…) Frankrijk heeft de mensenrechtenschendingen in Cuba altijd veroordeeld, alsook het Amerikaanse handelsembargo, en is dus blij dat de twee landen inmiddels een dialoog voeren en de banden heroverwegen.”

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto twitterde dat Castro een vriend was van Mexico, die een relatie propageerde die gebaseerd was op respect, dialoog en solidariteit.

Twitter avatar EPN Enrique Peña Nieto Fidel Castro fue un amigo de México, promotor de una relación bilateral basada en el respeto, el diálogo y la solidaridad.

Nicolás Maduro, president van de traditionele Cubaanse bondgenoot Venezuela, riep via Twitter op de strijd niet op te geven. “Aan alle revolutionairen in de wereld: we moeten doorgaan met zijn nalatenschap en onder zijn vlag van onafhankelijkheid, socialisme en het vaderland.”

Twitter avatar NicolasMaduro Nicolás Maduro A tod@s l@s Revolucionari@s del Mundo nos toca seguir con su Legado y su Bandera de Independencia,de Socialismo,de Patria Humana…

De voormalige leider van de Sovjet-Unie Mikhail Gorbachev heeft in een reactie Castro geprezen voor het versterken van zijn natie. Volgens Gorbachev zal Castro herinnerd worden als een “prominente politicus” die er in geslaagd is een “diepe indruk achter te laten op de geschiedenis van de mensheid”. Persbureau Interfax citeert Gorbachev:

Fidel stond op voor zijn land en versterkte het tijdens de zwaarste Amerikaanse blokkade, toen er gigantische druk op hem stond. Hij leidde zijn land naar onafhankelijke ontwikkeling.

Rafael Correa, president van Ecuador twitterde: “Hij was een groot man. Fidel is dood. Lang leve Cuba! Lang leve Latijns-Amerika!”

Twitter avatar MashiRafael Rafael Correa Se fue un grande. Murió Fidel.
¡Viva Cuba! ¡Viva América Latina!

Het Amerikaanse congreslid Ileana Ros-Lehtinen, die van Cubaanse afkomst is, noemde Castro op Twitter een tiran en een boef. Ze zegt te hopen dat zijn dood Cuba zal helpen een nieuw hoofdstuk te beginnen.

Twitter avatar RosLehtinen Ileana Ros-Lehtinen Tyrant + thug #FidelCastro is dead. We must work for a #Cuba that is free, democratic, and prosperous. My statement: https://t.co/04CCqZErTA
Twitter avatar RosLehtinen Ileana Ros-Lehtinen After so many decades of oppression the tyrant #Castro is dead and a new beginning can finally dawn on #Cuba and its people @nbc6

De Pakistaanse politicus Imran Khan, voorheen in de running om president te worden, twittert dat Castro wereldwijd de leider was van de anti-koloniale strijd.

Twitter avatar ImranKhanPTI Imran Khan 1. Today the world lost an iconic revolutionary leader Fidel Castro who liberated his nation from all vestiges of imperialism.
Twitter avatar ImranKhanPTI Imran Khan 2. Castro reasserted the Cuban nation’s dignity & self worth that withstood US aggression & became a global ldr for anti colonial struggles
Twitter avatar ImranKhanPTI Imran Khan 3. We in Pakistan will always remember with gratitude Cuba’s support on the ground in the aftermath of the 2005 earthquake

De president van Namibië herinnert zich Fidel als een vriend:

Dit bericht wordt aangevuld.