Wederom massaal protest tegen president Zuid-Korea

Het is het vijfde weekend achtereen dat Zuid-Koreanen massaal het vertrek van hun president eisen.

Demonstranten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.
Demonstranten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Foto AFP

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zijn zaterdag wederom tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen president Park Geun-hye. Het is het vijfde weekend achtereen dat Zuid-Koreanen massaal het vertrek van hun president eisen. Over hoeveel demonstranten er op de been zijn, verschillen de lezingen echter sterk.

Net als bij de voorgaande betogingen spreekt de organisatie van de protestacties van veel hogere aantallen dan de politie, meldt AP. Volgens een schatting van het politiekorps zijn er in de hoofdstad ongeveer 270.000 demonstranten komen opdagen. De organisatie schat de opkomst echter op ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Verschillende manieren om te meten

Dat de aantallen zo sterk uiteen lopen, komt door de verschillende methoden die beide partijen gebruiken om de opkomst te meten. De politie gaat uit van een bepaald aantal demonstranten per vierkante meter en maakt vanuit de lucht een inschatting welk oppervlakte de demonstranten ongeveer innemen. Dat gebeurt op het drukste moment.

Lees meer over de controverse rondom de Zuid-Koreaanse president: De diepe val van president Park

De organisatie stelt echter dat lang niet alle demonstranten de hele dag blijven. Veel mensen komen een paar uur en gaan dan weer weg. Over de hele dag gemeten ligt het aantal betogers daarom veel hoger, aldus de organisatie. Bovendien is de methode van de politie eigenlijk alleen geschikt voor open plekken, terwijl ook veel demonstranten in steegjes of straatjes lopen.

Park Geun-hye wordt ervan verdacht een vertrouweling, Choi Soon-sil, toegang te hebben gegeven tot overheidsdocumenten. Choi Soon-sil zou met haar presidentiële connecties bedrijven onder druk hebben gezet om miljoenen te doneren aan een aantal stichtingen die zij beheert. Drie weken geleden werd Choi Soon-sil opgepakt. Inmiddels heeft nog maar 5 procent van de Zuid-Koreanen volgens opiniepeilingen vertrouwen in president Park.