Vogelgriep op eendenboerderij: 190.000 eenden geruimd

Het gaat om een eendenboerderij in Biddinghuizen. Ook een nabijgelegen eendenboerderij moet worden geruimd.

De weg wordt afgezet in het Friese Tzummarum, waar eerder een boerderij werd ontruimd vanwege de vogelgriep.
De weg wordt afgezet in het Friese Tzummarum, waar eerder een boerderij werd ontruimd vanwege de vogelgriep. Foto Catrinus van der Veen / ANP

Op een eendenboerderij in Biddinghuizen is vogelgriep (H5) aangetroffen. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden alle locaties van het bedrijf geruimd, zo maakte het ministerie van Economische Zaken zaterdagmiddag bekend. Ook een nabijgelegen eendenboerderij wordt preventief geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In totaal worden bij de ruimingen 190.000 vleeseenden gedood, aldus het ministerie. Ongeveer 180.000 daarvan zijn van het getroffen bedrijf, dat naast de vestiging in Biddinghuizen nog drie locaties in Hierden en één boerderij in Ermelo heeft. Uit voorzorg worden ook die locaties geruimd, zo meldt het ministerie.

Een bedrijf dat binnen een straal van één kilometer van het getroffen bedrijf ligt, moet eveneens preventief worden geruimd. Bij dat bedrijf staan ongeveer 10.000 vleeseenden, aldus het ministerie. Drie andere boerderijen die binnen een straal van drie kilometer liggen worden momenteel onderzocht, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) zaterdag.

Verdere maatregelen om verspreiding tegen te gaan

Van Dam kondigde tevens aan dat in een straal van tien kilometer rondom het bedrijf in Flevoland per direct een vervoersverbod is ingesteld. Dat heeft niet alleen betrekking op pluimvee, maar ook op eieren, mest en gebruikt strooisel. Deze maatregelen moeten voorkomen dat het virus zich verspreid naar andere bedrijven.

Bekijk ook de fotoserie die NRC vorige week maakte over de vogelgriepuitbraak.

Ook kondigde de staatssecretaris aan dat de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven verder aangescherpt. Sinds anderhalve week mochten buitenstaanders niet meer in de stal komen. Dat wordt nu uitgebreid naar het gehele erf. Daarnaast moet pluimvee klinisch worden geïnspecteerd binnen 24 uur voor vervoer naar een ander pluimveebedrijf.