Verstappen start laatste grand prix als zesde, Hamilton pole

Verstappen leek bij zijn laatste kwalificatiepoging op weg naar een verbetering van zijn beste tijd, maar schoot van de baan.

Verstappen in de pitstraat tijdens de laatste vrije training van de Grand Prix van Abu Dhabi.
Verstappen in de pitstraat tijdens de laatste vrije training van de Grand Prix van Abu Dhabi. Foto Mohammed al-Shaikh / AFP

Max Verstappen start zondag tijdens de laatste grand prix van dit seizoen vanaf de zesde plaats. De Nederlander moest zaterdag bij de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi niet alleen de Mercedessen, maar ook de Ferrari’s en teamgenoot Daniel Ricciardo voor laten gaan. Lewis Hamilton versloeg Nico Rosberg in de strijd om poleposition.

Verstappen leek in de derde kwalificatieronde op weg naar een verbetering van zijn beste tijd, en daarmee een betere startplek. In de eerste twee sectoren van het circuit reed de Nederlander in zijn laatste ronde namelijk sneller dan daarvoor. Toen Verstappen in bocht 11 van de baan schoot, brak hij zijn ronde af en keerde hij terug naar de pitsstraat.

Kan Verstappen vierde worden in de WK-stand? Twee experts blikken vooruit:

Ver voor de 18-jarige coureur toonde regerend wereldkampioen Lewis Hamilton zich onverslaanbaar op het circuit van Yas Marina, waar zondag de strijd om de wereldtitel wordt beslist. De Brit was dit weekeinde al tweemaal de snelste tijdens de vrije trainingen en zette tijdens de kwalificatie opnieuw de beste tijd neer. Teamgenoot Nico Rosberg moest drie tiende van een seconde toegeven.

Rosberg moet derde worden

Door de goede kwalificatie van Hamilton blijft het gevecht om de wereldtitel onverminderd spannend. De drievoudig wereldkampioen wist zijn achterstand in de WK-stand de laatste races namelijk te verkleinen tot 12 punten op Rosberg. De Duitser heeft zondag aan een derde plaats genoeg voor de wereldtitel.

Lees ook: Dit moet Nico Rosberg doen om in Abu Dhabi wereldkampioen te worden.

Achter het tweetal van Mercedes wist Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo beslag te leggen op de derde plaats. De Australiër deed het daarmee aanzienlijk beter dan tot nu toe dit raceweekeinde. Zowel tijdens de vrije trainingen als de eerdere kwalificatierondes eindigde hij juist telkens achter Verstappen. Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel werden vierde en vijfde.