Omstreden kunstfotograaf David Hamilton (83) overleden

De Franse politie trof het levenloze lichaam van de 83-jarige Brit aan in zijn appartement in Parijs.

De Britse fotograaf David Hamilton werd levenloos aangetroffen in zijn huis in Parijs.
De Britse fotograaf David Hamilton werd levenloos aangetroffen in zijn huis in Parijs. Foto AFP

De Britse kunstfotograaf David Hamilton is overleden. De Franse politie trof het levenloze lichaam van de 83-jarige Hamilton aan in zijn appartement in Parijs. Zijn werk, dat in boekvorm wereldwijd in miljoenenoplagen verkocht, kwam meerdere malen in opspraak vanwege de jonge meisjes die hij - veelal naakt - vastlegde.

Hamiltons doodsoorzaak is niet door de Franse autoriteiten bekendgemaakt. Zijn overlijden komt daags nadat de Franse tv-presentatrice Flavie Flament hem beschuldigde van verkrachting. In navolging van Flament kwamen meer vrouwen met soortgelijke aantijgingen, die Hamilton ontkende.

‘Koning der wansmaak’

Hamilton was als kunstfotograaf actief sinds de jaren zestig. Ook regisseerde hij een aantal films.”Hamilton gold in de jaren zeventig en tachtig als koning der wansmaak”, schreef NRC-redacteur Coen van Zwol eerder over het werk van de Brit.

“Rond zijn edelporno hing een zweem van pedofilie. Zijn stijl was soft focus, met krijtachtige kleuren en zomers zonlicht dat diffuus door vitrages viel. Daarmee schiep Hamilton een droomwereld van languissante pubermeisjes die bedeesd-brutaal op hun seksualiteit broeien.”