Niemand weet waarom hier een gigantisch gat wordt gegraven

Maar toch blijven mensen geld doneren, en wordt er dus steeds langer doorgegraven.

Miljoenen Amerikanen gooiden vrijdag miljarden dollars over de balk. Nooit lijkt geld verspillen makkelijker te zijn dan tijdens Black Friday, het jaarlijks Amerikaanse koopjesfestijn. Of nou ja: geldverspilling bestaat natuurlijk ook nog in de overtreffende trap.

Ergens in Amerika staat op dit moment een graafmachine een gat te graven. Zonder reden. Zonder doel. Er wordt gegraven, gewoon omdat het kan. En omdat mensen geld blijven geven. De actie is een initiatief van Cards Against Humanity, een Amerikaans gezelschapsspel waarbij je zo afschuwelijk mogelijke antwoorden op vragen moet geven. Jaarlijks bedenkt het spel rond de feestdagen een evenzo afschuwelijke manier om mensen geld afhandig te maken.

Doosjes stierenpoep

Een paar voorbeelden: in 2013 besloot het spel zijn prijs op Black Friday eenmalig met 5 dollar omhoog te gooien. Inderdaad: gewoon omdat het kan. Het werd een gigantisch verkoopsucces. In 2014 haalde het spel tonnen op met het verkopen van doosjes met stierenpoep (bullshit). En vorig jaar riep het spel mensen op 5 dollar te betalen voor “letterlijk helemaal niets”. Het spel haalde meer dan 71.000 dollar op, wat vervolgens onder de medewerkers werd verdeeld.

Heeft het spel er een boodschap mee? Nee hoor, zeggen ze zelf, hoewel het nihilistische spenderen dat ze stimuleren ergens best een tekenende kritiek is op de spilzucht in de samenleving. Dit jaar kun je in elk geval doneren om een zogenaamde “Holiday Hole” te graven. Geef je geld, dan wordt er langer doorgegraven en wordt het gat dus dieper. Inmiddels is alweer 75.667 dollar opgehaald, waardoor er zeker nog 28 uur wordt doorgegraven. Via Youtube kun je de graafactie live volgen en tegelijk zien hoeveel geld er binnenstroomt.

Op zijn site beantwoordt Cards Against Humanity veelgestelde vragen over het project. Misschien wel de relevantste: Waarom geven jullie al dit geld niet gewoon aan een goed doel?

Het antwoord: “Waarom geven JULLIE je geld niet aan een goed doel? Het is jullie geld.”