Nederlandse curlers voor het eerst in twintig jaar naar WK

Naast een ticket voor het wereldkampioenschap van volgend jaar april in Canada plaatste de Nederlandse ploeg zich ook voor het olympisch kwalificatietoernooi.

De Nederlandse curlers tijdens een demonstratiewedstrijd in het Olympisc Stadion, in maart dit jaar.
De Nederlandse curlers tijdens een demonstratiewedstrijd in het Olympisc Stadion, in maart dit jaar. Foto Paul Raats / ANP

Voor het eerst in meer dan twintig jaar doet Nederland weer mee op het wereldkampioenschap curlen. Tijdens een spannende play-off op het Europees kampioenschap in Glasgow versloegen de Nederlandse curlers zaterdag Oostenrijk in een beslissende derde partij. De laatste keer dat Nederland op het WK meedeed bij de A-teams was in 1994.

Naast een ticket voor het wereldkampioenschap van volgend jaar april in Canada plaatste de Nederlandse ploeg zich ook voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Dat is nog nooit eerder gelukt, zo meldt de Nederlandse curlingbond zaterdag op zijn website. “De olympische droom van curlers Jaap, Carlo, Laurens, Wouter en coach Shari is springlevend.”

Op donderdag verzekerden de curlingmannen zich al van een plek in de A-groep, met de beste Europese landen, door in de B-poule door te dringen tot de finale. Toen die werd gewonnen mocht het team het in een play-off over drie wedstrijden opnemen tegen de Oostenrijkse curlers voor een plek op het WK van 2017 en een ticket voor het OKT.

Beslissing valt in de slotfase

Nederland begon echter vrij zwak aan die tweestrijd en verloor vrijdag de eerste wedstrijd met 7-6, maar die achterstand werd in het tweede duel weggepoetst met een ruime zege (9-2). In de beslissende derde wedstrijd kwam Oostenrijk aanvankelijk op een 2-0 voorsprong, maar trok Nederland de score uiteindelijk gelijk naar 5-5. In de slotfase maakte het team van aanvoerder Jaap van Dorp de beslissende 6-5.

Het doel van curling is om grote, granieten stenen over een ijsbaan te schuiven in de richting van een stip, omringd door een aantal brede cirkels. Wie na acht tot tien stenen het dichtst bij dat punt ligt, krijgt een punt. Als een team ook de tweede dichtstbijzijnde steen heeft, dan levert dat nog een punt op.

Door de steen een zachte draai mee te geven (vandaar de naam curling) kunnen spelers effect meegeven aan de baan van hun schot en zo vijandige stenen ontwijken. Met behulp van kleine bezems kunnen ze het ijs voor de steen een beetje doen smelten, en zo het tempo van de poging bepalen.

Curling is met name in Scandinavische landen en Canada een erg populaire sport.