Minstens elf doden bij autobom in Somalië

Ook raakten zestien mensen gewond. Vermoed wordt dat terreurbeweging Al-Shabaab achter de aanslag zit.

De bom ging af nabij een drukbezochte markt, minstens elf mensen kwamen om het leven.
De bom ging af nabij een drukbezochte markt, minstens elf mensen kwamen om het leven. Foto AFP

In de Somalische hoofdstad Mogadishu is zaterdag een autobom tot ontploffing gebracht in de buurt van een drukbezochte markt. Elf personen zijn bij de aanval om het leven gekomen, zestien raakten gewond. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Vermoed wordt dat terreurbeweging Al-Shabaab er achter zit.

Volgens AP was de aanval gericht op een politiebureau. President van Somalië Hassan Sheikh Mohamud zegt dat het dodental waarschijnlijk oploopt, gezien de ernstige verwondingen van sommige slachtoffers. De ravage na de aanslag was groot. Verschillende marktkraampjes en winkels zijn compleet verwoest. Ambulances rijden af en aan om gewonden weg te brengen.

Shariawetgeving

De aanslag is vooralsnog niet opgeëist, al gaat de verdenking sterk uit naar Al-Shabaab; de terreurbeweging die de streng islamitische shariawetgeving in het land wil invoeren. Al-Shabaab is sinds 2011 in een harde strijd verwikkeld met de regering van Somalië. In 2011 werd ze verdreven uit Mogadishu door troepen van het Somalische leger en de Afrikaanse Unie.

Aanhangers van Al-Shabaab plegen regelmatig bloedige aanslagen, onder meer in Kenia. In juni doodde Al-Shabaab bij twee aanslagen op hotels in Somalië minstens dertig mensen.