Luuk de Jong breekt de ban tegen ADO: PSV wint met 3-1

De spits van PSV kwam meer dan negen wedstrijden niet tot scoren, maar tegen ADO Den Haag was het twee keer raak.

Luuk de Jong (links) viert zijn tweede doelpunt van de avond met teamgenoten.
Luuk de Jong (links) viert zijn tweede doelpunt van de avond met teamgenoten. Foto ANP

Meer dan negen wedstrijden wist hij het doel niet te raken, maar tegen het zwakke ADO Den Haag kwam er een einde aan de droogte van PSV-spits Luuk de Jong. Met twee doelpunten hielp de 26-jarige aanvaller zijn ploeg zaterdag voorbij de nummer veertien van de ranglijst. In eigen huis won PSV met 3-1.

Toch was het niet De Jong maar Gaston Pereiro die tegen ADO de score opende. De Uruguayaan schoot na twaalf minuten spelen raak uit een strafschop en maakte daarmee een einde aan een andere vloek van PSV. De voorgaande vier penalty’s van PSV werden namelijk allemaal gemist, vaak op cruciale momenten in de wedstrijd.

Hoewel PSV na de 1-0 meerdere kansen kreeg om de voorsprong uit te breiden kwam de ploeg van trainer Phillip Cocu pas na de rust weer tot scoren. Het was toen Luuk de Jong die met zijn hoofd de bal in het doel werkte en daarmee pas zijn vierde competitiedoelpunt van dit seizoen maakte.

Nog één punt achter Ajax

Voor De Jong was het zijn eerste doelpunt sinds de treffer in het Champions League-duel tegen FK Rostov van eind september. Vlak na zijn eerste treffer schoot de Nederlandse topscorer van de laatste twee seizoenen ook zijn tweede van de avond binnen. Tom Breugelsdijk maakte uit een strafschop de 3-1.

Lees ook: PSV kwijnt weg deze herfst, en de spits scoort maar niet.

Door de overwinning tegen ADO komt PSV nu op 29 punten uit 14 wedstrijden, goed voor een derde plek. Nummer twee Ajax heeft één punt meer en speelt bovendien zondag nog tegen SC Heerenveen, de nummer vier uit de stand. Koploper Feyenoord heeft 32 punten uit 13 wedstrijden en komt zondag in actie tegen Utrecht.

Groningen doet goede zaken

Niet alleen in Eindhoven werd zaterdag gezucht van opluchting: ook FC Groningen lijkt de vorm weer te hebben gevonden. De noorderlingen kenden tot dusver een moeizaam seizoen, maar wonnen in Zwolle met 0-4 tegen PEC. Plots stijgt FC Groningen daardoor naar de tiende plek in de ranglijst.

Al na 1 minuut kwam Groningen op voorsprong door een doelpunt van Simon Tibbling, een voorsprong die op slag van rust werd verdubbeld door Tom van Weert. Met nog een klein kwartier te gaan schoot Albert Rusnák de 3-0 binnen voor Groningen, terwijl Mimoun Mahi de 4-0 maakte.

Excelsior gelijk

Excelsior wist op bezoek bij het hoger geplaatste Vitesse eveneens punten te pakken, maar zal uiteindelijk een nare nasmaak hebben overgehouden aan de wedstrijd in Arnhem. Na een kwartier spelen stonden de Rotterdammers namelijk met 0-2 voor door doelpunten van Hicham Faik. Ricky van Wolfswinkel en Adnane Tighadouini maakten echter gelijk.

Nummer zes FC Twente liet op bezoek bij NEC punten liggen. Door doelpunten van Jay-Roy Grot (2) en Dario Dumic wonnen de Nijmegenaren met 3-2. Bij Twente werd gescoord door Enes Ünal en Mikael Dyrestam van NEC, die eigen doel trof.