Kamp Clinton steunt verzoek om hertelling Wisconsin

Voormalig kandidate van de Groene Partij Jill Stein diende het verzoek in om zo “meer licht te werpen op hoe onbetrouwbaar het Amerikaanse verkiezingsstelsel is”.

Foto Jim Young / Reuters

Het kamp van Hillary Clinton steunt de roep om het hertellen van de verkiezingsuitslagen in de Amerikaanse staat Wisconsin. Het campagneteam van de voormalige Democratische presidentskandidate doet dat om er zeker van te zijn dat “alles eerlijk is verlopen aan beide kanten”, zo schrijft woordvoerder Marc Elias op Medium.

Het campagneteam reageert daarmee op een verzoek van voormalig presidentskandidate Jill Stein van de Groene Partij. Die diende vrijdagavond een officieel verzoek voor hertelling in omdat er een opmerkelijke verschil zou zijn tussen digitale en papieren stemmen voor Trump en Clinton. Ze wil zo “meer licht te werpen op hoe onbetrouwbaar het Amerikaanse verkiezingsstelsel is”.

Lees ook: Heeft Trump gewonnen door een cyberaanval?

Eerder werd bekend dat Clinton in een aantal doorslaggevende stemdistricten in Wisconsin waar elektronisch werd gestemd zo’n 7 procent minder stemmen kreeg dan in districten waar werd gestemd op papier. Bewijs voor manipulatie vonden de onderzoekers niet, maar ze betogen dat het afwijkende patroon een hertelling rechtvaardigt.

Clinton-kamp vond geen bewijs voor fraude

Stein wil nu dat de kiescommissie opnieuw gaat kijken naar de uitslag in Wisconsin. Ook overweegt ze om – als ze er voldoende geld voor kan verzamelen – te vragen om hertelling in Michigan en Pennsylvania. Trump won in alle drie de staten met een kleine voorsprong van in totaal zo’n 107.000 stemmen, meldt CNN.
Het kamp van Clinton zou een dergelijk verzoek steunen, meldt Elias nu in een reactie:

“Als Jill Stein doorzet zoals ze heeft beloofd en ook hertelling aanvraagt in Pennsylvania en Michigan dan zullen wij in daar voor een vergelijkbare benadering kiezen.”

Dat het campagneteam van Clinton niet zelf met een verzoek tot hertelling kwam is volgens Elias omdat ze “geen bewijs konden vinden van hacks of pogingen om van buitenaf de stemtechnologie te beïnvloeden”. De kans dat een hertelling ertoe zou leiden dat Clinton alsnog wordt uitgeroepen tot president acht Elias nihil:

“We zijn ons er ten volle van bewust dat het aantal stemmen verschil tussen Donald Trump en Hillary Clinton in de staat met de kleinste marge – Michigan – nog altijd veel meer is dan er ooit is gecorrigeerd door een hertelling.”

Donald Trump vindt het plan om de stemmen in Wisconsin opnieuw te tellen “oplichterij”, zo laat hij aan persbureau Reuters weten. Hij stelt dat Clinton haar verlies al heeft toegegeven en dat het geen zin heeft om de uitslag in twijfel te trekken. Ook vreest hij dat Stein de benodigde 2,5 miljoen dollar voor een hertelling in eigen zak steekt:

“Deze hertelling is gewoon een manier voor Jill Stein, die nog niet eens 1 procent van het totale aantal stemmen kreeg en in sommige staten niet eens op het stembiljet stond, een manier om haar zakken te vullen met geld. Het merendeel daarvan zal ze nooit gebruiken aan deze bespottelijke hertelling.”

Volgens de officiële uitslag kreeg Clinton deze verkiezingen 232 kiesmannen tegen 290 voor Trump. Website The Verge berekende eerder dat Clinton - als alle drie de staten in hertelling naar haar gaan - nog kan winnen. Ze heeft dan een meerderheid van 278 kiesmannen tegen 260 voor Trump.