In beeld

Zo zag het jaar van Max Verstappen eruit

Zondag rijdt Max Verstappen in Abu Dhabi zijn laatste Grand Prix van dit seizoen. Het was een enerverend jaar voor de jonge Nederlander, een met vooral hoogtepunten. Hoe zag 2016 voor hem eruit?

20 maart. Het is de opening van het nieuwe Formule 1-seizoen. Max Verstappen rijdt ook dit jaar voor Toro Rosso, het dochterteam van Red Bull. Wederom met de Spanjaard Carlos Sainz. De verwachtingen zijn best hoog, als zelfs Red Bull aangeeft te denken dat de oude Ferrarimotor in de Toro Rosso weleens sneller kan zijn aan het begin van het seizoen dan hun nieuwe van Renault. Uiteindelijk valt de race in Melbourne wat tegen. Verstappen wordt tiende, vlak achter Sainz. Kan hij niets mee, zegt hij ook zelf. Alles ging mis.
ANP/Frits van Eldik
2 april. Verstappen deelt wat handtekeningen uit voorafgaand aan de race in Bahrein. Die zou voor hem prima gaan. Een "toprace" noemt hij het zelf. Hij wordt zesde, een plek voor de Red Bull van Daniil Kvyat. Concullega Sainz valt uit.
Peter Fox/Red Bull Content Pool
17 april. Verstappen bezig met een vrije training op het circuit in Shanghai. Hij wordt achtste, wederom eindigt hij voor Sainz. Nico Rosberg (Mercedes) wint de race met grote afstand.
Mark Thompson/Red Bull Content Pool
1 mei. Het leek tijdens de grand prix in het Russische Sotsji zo goed te gaan. Op weg naar een zesde plek valt Verstappen uit. Intussen broeit er wat bij Red Bull, waar Kvyat zich bij het team moet verantwoorden voor enkele botsingen met Ferrari-coureur Sebastian Vettel, die hem en het team een goede klassering kosten. Het zou Kvyats laatste race voor Red Bull betekenen.
AFP/Alexey Filippov
15 mei. Dat Verstappen met zijn talent binnen afzienbare tijd de stap zou maken naar het grotere Red Bull, dat was wel duidelijk. Maar zo snel? Kvyat moet na de thuisrace in Sotsji zijn stoeltje afstaan aan de jonge Nederlander. Ontgoochelend voor hem, voor Verstappen een grote kans in een veel betere auto. In zijn debuut voor Red Bull verrast hij iedereen door na het uitvallen van Mercedesduo Lewis Hamilton-Nico Rosberg de overwinning te pakken in Barcelona. De eerste Nederlander ooit die een grand prix wint. De jongste Formule 1-coureur bovendien die dat doet.
Frits van Eldik/ANP
28 mei. Monaco, de beroemde stratenrace. Verstappen woont er inmiddels. Maar voor het tweede jaar op rij valt hij uit, en weer is het zijn eigen schuld. Vorig jaar reed hij met een te gewaagde inhaalactie een muur in, nu was het een vangrail. Eigen schuld. Toch een klein signaal dat de jonge Nederlander af en toe ook nog net iets te roekeloos kan rijden.
Lars Baron/Red Bull Content Pool
11 juni. Verstappen voor een van zijn runs tijdens de kwalificatie voor de grote prijs van Canada. Verstappen wordt vierde en blijft daarmee knap Rosberg voor. Die probeert hem vlak voor het einde nog in te halen, maar doet dat onbezonnen en raakt in een spin. Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo wordt slechts zevende.
Mark Thompson/Red Bull Content Pool
18 juni. Voor het eerst wordt er in Azerbajdjzjan gereden, het land heeft flink wat geld tegen de organisatie aan gegooid. Bakoe komt met zijn eigen versie van een stratencircuit, maar het is niet te vergelijken met dat in Monaco bijvoorbeeld. Smalle stukken, scherpe bochten daar, lange rechte stukken en weinig uitdagende bochten hier. Verstappen is al snel kansloos na een tweetal vroege pitstops, maar vecht zich nog naar een achtste plek.
Charles Coates/Red Bull Content Pool
4 juli. Een podiumplek voor Verstappen in Oostenrijk, thuishaven van zijn team Red Bull. Tweede, op slechts een kleine zes seconden van winnaar Hamilton. Vlak achter Verstappen? Wie anders dan de Fin Kimi Raikkonen (Ferrari), net als tijdens Verstappens overwinning in Barcelona.
Mark Thompson/Red Bull Content Pool
10 juli. Een regenachtig weekend op Silverstone in Engeland. Ideaal voor Verstappen en Red Bull: hij rijdt graag in de regen, en de pure snelheid die Red Bull tekortkomt op Mercedes is nu amper van belang. Verstappen rijdt een zeer sterke race en wordt wederom tweede. Daar moet wel een straf voor Rosberg aan te pas komen, die tien seconden moet inleveren na illegale hulp van zijn team via de boordradio.
Mark Thompson/Red Bull Content Pool
24 juli. Een pitstop van Verstappen tijdens de grand prix van Hongarije. Die was tijdens de race niet zo blij. "Ik rijd als een omaatje", riep hij over de boordradio. Het omaatje werd nog wel vijfde, teamgenoot Ricciardo werd derde.
Mark Thompson/Red Bull Content Pool
28 juli. GP3-coureur Steijn Schothorst krijgt een hand van Verstappen, die op de fiets rustig de baan in Duitsland verkent. Hij wordt derde. Zijn vierde podiumplek bij Red Bull. Het is sowieso een goed weekend voor het team: Ricciardo wordt tweede.
ANP/Frits van Eldik
28 augustus. Een speciale helm voor een speciale gelegenheid. Verstappen, geboren in België, rijdt zijn echte thuisrace op Spa onder het toeziend oog van tienduizenden Nederlandse fans. De kwalificatie is goed, maar de race loopt uit op een deceptie. Elfde, en meer zit er ook niet in. Naderhand gaat het vooral over de manier waarop Verstappen reed, vooral voor Ferrari is de agressieve manier van verdedigen van de Nederlander reden om fors kritiek te uiten. Verstappen zelf kan er weinig mee.
Mark Thompson/Red Bull Content Pool
4 september. Dat Red Bull het moeilijk zou krijgen op Monza in Italië, daar hielden ze bij het team wel rekening mee. Veel rechte stukken, niet ideaal voor de Red Bull. Dus zo bekeken is plek vijf voor Ricciardo en zeven voor Verstappen zo slecht nog niet.
16 september. Het derde en laatste stratencircuit van het jaar, de bekende avondrace rond Marina Bay in Singapore. Het is de plek waar Verstappen vorig jaar opzien baarde met niet alleen een sterke race, maar ook omdat hij hard 'nee' schreeuwde over de boordradio toen Toro Rosso hem vroeg aan de kant te gaan voor teamgenoot Sainz. Verstappen kan een echt goede plek vergeten na een slechte start, niet de eerste uit zijn loopbaan. De koppeling blijkt de schuldige, dat geeft teambaas Christian Horner ook toe. Plek zes is het maximale. Ricciardo wordt vlak achter Rosberg tweede.
Mark Thompson/Red Bull Content Pool
2 oktober. M.A.X. Fans in Maleisië houden de letters van Verstappens voornaam omhoog. Het wordt een goede dag voor Red Bull, dat op plek een (Ricciardo) en twee (Verstappen) eindigt. Hamilton had de race eigenlijk moeten winnen, maar werd - niet voor de eerste keer dit jaar - verrast door motorproblemen. Niet ver voor het einde moest hij in ongeloof uitstappen nadat zijn auto vlam had gevat.
Joshua Paul/AP
9 oktober. Verstappen in de pits tijdens de grand prix van Japan. Weer een knappe tweede plek voor de Nederlander. Hij houdt Hamilton, die de laatste ronden dicht op hem zit, net achter zich. Een laatste poging van de Brit mislukt na weer wat typerend agressief verdedigingswerk. Mercedes wil eerst nog een protest indienen, maar Hamilton raadt ze dat af. "Dat is niet hoe we dingen doen", zegt hij. Na de race besluit autosportfederatie FIA de regels voor het afwijken van de racelijn tijdens verdedigende acties aan te scherpen, toch een reactie op de klachten over Verstappen.
Yuya Shino/Reuters
23 oktober. Een domper in Texas voor Verstappen, na weken van succes. Motorproblemen, geen punten.
Tony Gutierrez/AP
30 oktober. Speciaal voor Dia de los Muertes (Dag van de Doden) in Mexico hebben Verstappen en Ricciardo hun gezicht geverfd. De race biedt lang weinig spektakel, tot de laatste paar ronden. Verstappen rijdt over het gras en blijft zo Vettel voor, die zich in een tirade vol scheldwoorden beklaagt over het feit dat de Nederlander de positie niet aan hem geeft. Vettel gaat daarna verdedigend de fout in, in duel met Ricciardo. Verstappen lijkt derde te worden, maar de uitslag is een uur na de race helemaal anders. Ricciardo drie, Verstappen door een straf voor het grasrijden vier, Vettel daar weer achter vanwege zijn eigen tijdstraf.
Lars Baron/Getty Images/AFP
13 november. Opeens staat Verstappen overdwars op de baan. De regen lijkt even een einde te maken aan de race voor zijn grootste liefhebber. Maar de Nederlander ontwijkt niet alleen de vangrail na zijn slip, hij krijgt zijn Red Bull weer recht en weet zelfs geen plekje af te staan. Het zou slechts het begin zijn van wat een wonderlijke ingekorte race wordt in Brazilië. Na een pijnlijke pitstop laat in de wedstrijd valt Verstappen terug naar een zestiende plek, maar binnen vijftien ronden weet hij zich na vele, indrukwekkende inhaalacties nog op het podium te rijden. De winst in Barcelona was mooi, maar kenners zijn het er snel over uit: dit was zijn hoogtepunt tot nu toe, zelfs een van de knapste races in de Formule 1 ooit.
AP Photo/Leo Correa
27 november. Verstappen tijdens de kwalificatie van de GP Abu Dhabi. Tijdens de race raakt hij de Force India van Nico Hülkenberg en komt achterstevoren te staan. Zoals we eerder zagen dit seizoen rijdt Verstappen al snel weer in de punten en finisht, met 1 overgeslagen pitstop, als vierde.
ANP/Frits van Eldik