Zes veroordelingen na Oud en Nieuw Keulen

Er zijn weinig mensen veroordeeld omdat het moeilijk was bewijs te vinden en mensen te identificeren.

Politie in Keulen.
Politie in Keulen. Foto: Patrik Stollarz / AFP

De Duitse justitie heeft tot nu toe zes mensen veroordeeld na de grootschalige aanrandingen tijdens afgelopen Oud en Nieuw in Keulen. Dat meldden verschillende Duitse media vrijdag op basis van een verklaring van de regering van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

Vier van de veroordeelden kregen een voorwaardelijke celstraf, variërend van zes maanden tot ruim anderhalf jaar. Een ander zit nog vast in afwachting van hoger beroep en de zesde veroordeelde kreeg een jeugdstraf maar werd vrijgesproken van het zedendelict. De politie zou niets hebben gezegd over de nationaliteit van de veroordeelden.

Lees ook het interview met de burgemeester van Keulen: We moeten de daders ons vrouwbeeld bijbrengen

De politie in Keulen kreeg meer dan 1200 aangiftes binnen, waarvan meer dan vijfhonderd voor seksueel geweld. Marc Lürbke, parlementslid voor de partij FDP en voorzitter van een onderzoekscommissie naar de gebeurtenissen tijdens Oud en Nieuw, is volgens de Duitse krant Die Welt teleurgesteld en zegt:

“Zoals het er nu naar uit ziet blijven bijna alle daders ongestraft. In plaats daarvan hebben veel vrouwen helaas de zekerheid dat de verschrikkelijke daden van die nacht niet zullen worden bestraft.”

Bewijsvoering

Het kwam niet als een verrassing dat het aantal veroordelingen ten opzichte van het aantal aangiftes zo laag is. De politie maakte in de loop van het jaar al bekend dat het moeilijk zou worden om mensen te veroordelen. De kwaliteit van de beelden van de beveiligingscamera’s was slecht waardoor het moeilijk was om mensen te identificeren. Bovendien vonden de incidenten vaak plaats in mensenmassa’s waardoor het moeilijk was om bewijs te vinden op de beelden.

Vorig jaar werden tijdens Oud en Nieuw in verschillende Duitse steden honderden vrouwen aangerand. Dit zorgde voor veel ophef. In eerste instantie bestond de indruk dat veel van de daders pas aangekomen vluchtelingen waren uit Syrië, maar dat bleek slechts in enkele gevallen zo te zijn. De meeste verdachten bleken mannen van Noord-Afrikaanse afkomst.

Volgens de burgemeester van Keulen heeft de stad sinds oud en nieuw een aantal maatregelen doorgevoerd om de veiligheid te vergroten. Er wordt meer gedaan aan preventie en er wordt vaker veiligheidsoverleg gevoerd zodat verdachten sneller voor de rechter komen.