Weer massagraven met tientallen lijken gevonden in Mexico

In massagraven werden ten minste 32 lichamen en negen afgehakte hoofden gevonden.

Archiefbeeld van een eerdere vondst van massagraven in Mexico.
Archiefbeeld van een eerdere vondst van massagraven in Mexico. Foto Daniel Becerril/Reuters.

Mexicaanse autoriteiten hebben de stoffelijke overschotten van tientallen mensen gevonden in de Mexicaanse deelstaat Guerrero. In massagraven werden ten minste 32 lichamen en negen afgehakte hoofden gevonden. Volgens het Mexicaanse Openbaar Ministerie (OM) troffen de autoriteiten de lichamen aan in zo’n twintig verborgen graven in de buurt van de plaats Zitlala, aldus Reuters.

De vondst werd gedaan toen mensen die in de buurt woonden klaagden over stank. Het is niet duidelijk hoe lang de lijken al in de graven lagen. Ook zijn er nog geen verdachten opgepakt. De stoffelijke overschotten worden overgebracht naar het forensisch centrum in de hoofdstad van de staat. Daar zullen de autoriteiten de lichamen proberen te identificeren.

Volgens een woordvoerder van de Mexicaanse autoriteiten gaat de zoektocht naar graven in de omgeving door.

Het is niet de eerste keer deze week dat er lijken in massagraven worden ontdekt. Woensdag en maandag werden ook al 15 lijken en negen onthoofde lichamen gevonden. In Guerrero, een van Mexico’s meest gewelddadige staten, woedt een felle strijd tussen drugskartels om smokkelroutes.

Studenten

In september 2014 verdwenen 43 studenten in diezelfde deelstaat. De studenten verdwenen nadat zij werden gearresteerd bij een demonstratie tegen de regionale regering in de stad Iguala. De politie zou hen vervolgens overgeleverd hebben aan drugscriminelen. Volgens de regering werden de studenten per ongeluk aangezien voor rivaliserende drugsbende.