Weekendtips: Rijksacademie OPEN, A Chorus Line en Rodin

Weekend Wat te doen dit weekend? Het Groninger Museum toont het handwerk van de talentvolle kunstenaar: Auguste Rodin. In Amsterdam vindt bij Rijksacademie OPEN de zoektocht naar hét talent voor de toekomst plaats.

Matthijs Munnik laat zien dat een atelierruimte elke illusie kan oproepen, mits je in vrijheid kunt bewegen, denken, en daarna gewoon aan de slag kan gaan.
Matthijs Munnik laat zien dat een atelierruimte elke illusie kan oproepen, mits je in vrijheid kunt bewegen, denken, en daarna gewoon aan de slag kan gaan. Foto Olivier Middendorp

Documentaire: De kinderen van juf Kiet

De kinderen van juf Kiet duurt bijna twee uur: al na een kwartier ben je verslaafd. Aan juf Kiet, een rijzige, serieuze vrouw met grijze ogen in haar rug. Haar regels zijn strikt: geen Arabisch in de klas. Ze praat de halve dag in uitroeptekens en negeert cultuurverschillen. Maar je ziet ook hoe knap juf Kiet haar klas tot een veilige oase maakt, hoe haar kinderen opbloeien door complimentjes, stickers en applaus. En hun best doen, want ze willen juf Kiets nabijheid en goedkeuring.

De kinderen van juf Kiet
Regie: Petra en Peter Lataster.
In: 20 bioscopen
●●●●●

De trailer van ‘De kinderen van juf Kiet’.

Lees ook: Een klas als veilige oase

Expositie: Amie Dicke- Sucking Stones.

Amy Dicke

Thirty eight and a half (2016). Amy Dicke

Op haar mooie, bijna te smaakvol ingerichte tentoonstelling in Looiersgracht 60 toont Dicke beelden, collages en installaties die ze heeft gemaakt door op allerlei manieren in te grijpen in bestaande objecten. Dat doet ze steeds net anders dan je verwacht – op zich al een prestatie in een genre dat door gemakzuchtige kunstenaars is uitgekauwd. Maar Dicke is fris en confronterend.

Amie Dicke: Sucking Stones.
T/m 4/12 Looiersgracht 60, Amsterdam.
Inl: www.looiersgracht 60.org
●●●●

Bekijk ook: Intimiteit en confrontatie in de visuele poëzie van Amie Dicke

Tentoonstelling: Rodin – Genius at Work.

Foto Christian Baraja/Musée Rodin

The Three Shades (1897). Foto Christian Baraja/Musée Rodin

Het Groninger Museum toont het handwerk van de scheppende kunstenaar: Auguste Rodin. Rodins realisme was anders dan het gepolijste classicisme van weleer, en drukt altijd een groot gevoel van levendigheid uit. Zijn vrouwen huilen met echt verdriet, verdoemden lijden met een diepgevoelde wanhoop.

Rodin – Genius at Work.
T/m 30 april in het Groninger Museum.
Inl: groningermuseum.nl
●●●●●

Lees ook: Wil de echte Rodin opstaan?

Musical: A Chorus Line

De nieuwe Nederlandse uitvoering van A Chorus Line laat een opmerkelijke verbetering zien. Waar het ensemble in de eerste en de tweede vaak nog een veel te bedeesde indruk maakte, is alle vereiste pep ditmaal volop aanwezig. Deze show is in de eerste plaats een overtuigende demonstratie van vakbekwaamheid. Dat moet het resultaat van succesvolle audities zijn.

A Chorus Line door DommelGraaf & Cornelissen.
Gezien: 21/11 in Zaantheater, Zaandam.
Tournee t/m 9/4.
Inl: achorusline.nl
●●●●

De making of ‘A Chorus Line’

Lees ook: Overtuigende dansshow als musical

Beeldende kunst: Rijksakademie OPEN

Foto Olivier Middendorp

Matthijs Munnik wordt zeker de publiekslieveling met zijn loopbrug (of is het een springplank?) richting oneindige kleur. Foto Olivier Middendorp

Natuurlijk is het dit weekeinde feest als de 46 jong getalenteerde kunstenaars op de Amsterdamse Rijksakademie hun ateliers openen. Bierdoppen mogen vliegen, muziek klinkt, bergen met troep zijn naar vlieringen versleept. Duizenden kunstliefhebbers, professionals en buurtbewoners, zullen zich de komende dagen weer door het gangen- en trappenstelsel van de meest prestigieuze opleiding voor beeldende kunst in Nederland wurmen, op zoek naar hét talent voor de toekomst.

Rijksakademie OPEN
Sarphatistraat 470, A’dam. 26, 27-11. Vr 13-16u, za-zo 11-19u.
Inl: rijksakademie.nl
●●●●●

Lees ook: Dit is vrije kunst die niet hoeft te pleasen