Waren hevige bosbranden in Israël terrorisme?

Extreme droogte Nu bosbranden in Israël grotendeels onder controle zijn, is het vingerwijzen in volle gang, 12 personen zijn opgepakt.

Het vuur is, na enkele dagen van hevige bosbranden, weer grotendeels onder controle. De schade is vooral groot in Haifa, derde stad van Israël: 75.000 mensen moesten uit voorzorg hun huis uit, enkele gebouwen brandden af en 138 mensen moesten worden geholpen aan overwegend lichte klachten. Veertien landen stuurden blusvliegtuigen of boden anderszins hun hulp aan.

Wat nog niet voorbij is, is de blame game. Waren de branden een vorm van islamitische terreur? Of simpelweg het gevolg van de extreme droogte die Israël teistert?

Ontnemen staatsburgerschap

Al toen de evacuaties nog volop gaande waren, zei minister Bennett (Onderwijs, Het Joodse Huis) op Facebook over het afgebrande land: „Alleen zij die er niet horen, zijn in staat om het in brand te steken.” Dit werd alom geïnterpreteerd als het neerleggen van de schuld bij Palestijnen. Premier Netanyahu, die permanent strijdt met Bennett om de stemmen op rechts, wil op zijn beurt onderzoeken of van de brandstichters het staatsburgerschap kan worden afgenomen.

Palestijnse Knesset-leden stelden dat het te vroeg is om schuldigen aan te wijzen. Leider Ayman Odeh van de Verenigde Lijst, zelf woonachtig in Haifa, vond dat het eerst zaak was om de stad te redden. Wel zei hij dat eventuele Arabische daders streng moeten worden gestraft. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er twaalf mensen opgepakt op verdenking van brandstichting.

Minister Erdan (Openbare Veiligheid, Likud) schatte dat ongeveer de helft van de branden aangestoken is. Ook in Palestijns gebied woedde op sommige plekken brand. Feit is dat het ongewoon droog is in Israël. Op sommige plekken heeft het al sinds het voorjaar niet geregend.

Dat er in deze situatie bosbranden ontstaan, is op zichzelf niet vreemd. Begin december 2010 vielen er 44 doden tijdens de grootste bosbranden in de Israëlische geschiedenis, ook bij Haifa. Deze branden werden waarschijnlijk veroorzaakt door de weggegooide kooltjes van een waterpijp. Haifa, waar 280.000 mensen wonen, is tegen beboste heuvels opgebouwd.

Hulp van Palestijnse bluswagens

In de Arabische wereld werden de branden in Israël door sommigen met gejuich ontvangen. Op sociale media ging de hashtag #Israelisburning rond. Toch was er ook sprake van verbroedering: acht Palestijnse bluswagens met in totaal veertig brandweerlieden hielpen, onder Israëlisch militair toezicht, mee aan het bestrijden van de branden die Haifa bedreigden. Ook buurlanden Jordanië en Egypte, waarmee Israël officieel vrede heeft gesloten maar waarmee het vaak op gespannen voet leeft, hebben hun hulp toegezegd.