VVD en PvdA willen meer geld voor regionale omroepen

Het kabinet moet eenmalig 17 miljoen euro uittrekken voor regionale omroepen. Eerder werd juist 17 miljoen bezuinigd.

Foto Jerry Lampen / ANP

Het kabinet moet eenmalig 17 miljoen euro uittrekken om de regionale omroepen aan te moedigen samen te werken. Dat voorstel doen VVD en PvdA, een Kamermeerderheid, maandag tijdens de bespreking van de mediabegroting. Met dat geld moeten ze beter samenwerken met elkaar, regionale kranten en de NOS-journaals. Ook zou de nieuwsvoorziening onder druk komen te staan bij uitblijven van eenmalige steun.

De regionale omroepen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen en de kwaliteit van hun berichtgeving staat onder druk, aldus het ANP. Dat is volgens Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) gevaarlijk, omdat ze “de lokale democratie controleren”.

Eerder werd besloten dat de regionale omroepen juist 17 miljoen moesten bezuinigen en werd samenwerking verplicht. De bezuiniging ging na kritiek van de regionalen door, de verplichte samenwerking werd voorlopig uitgesteld. Het kabinet heeft een wetsvoorstel waarmee zij onder één centrale Regionale Publieke Omroep (RPO) zouden worden geplaatst, bevroren. De omroepen vrezen dat hun journalistieke onafhankelijkheid in het geding is als ze onder één RPO worden gebracht.