Verloren carrières door misbruik

Misbruikschandaal In Engeland melden zich steeds meer voormalige voetballers die seksueel misbruikt zouden zijn door jeugdcoach Barry Bennel.

Foto Getty Images

Andy Woodward was de eerste om het te vertellen. Chris Unsworth had het zo diep verborgen, nooit hij het tegen niemand durven zeggen. Steve Walters kreeg altijd de vraag waarom hij als zeer getalenteerde jeugdvoetballer nooit doorbrak. Het ware antwoord kreeg niemand.

Alle mannen zeggen als beloftevolle pupillen te zijn verkracht door de inmiddels 62-jarige jeugdtrainer en talentenscout Barry Bennell, die voor profclubs als Stoke City, Manchester City en Crewe Alexandra werkte. Vorige week kwam Woodward naar voren. Deze week melden nog vijf spelers zich. Engeland heeft er weer een misbruikschandaal bij.

In een interview met BBC-presentator Victoria Derbyshire dat door merg en been gaat vertellen de mannen wat hen is aangedaan. Chris Unsworth zegt vijftig tot honderd keer door Bennell te zijn verkracht. Unsworth was negen en woonde in de hooglanden van het Peak District tussen Liverpool en Sheffield. Bennell was jeugdtrainer en haalde de 9-jarige Unsworth in de auto op.

Bennell betaste hem zowel op weg naar de training als op weg naar huis. Ook vroeg Bennell Unsworth voor logeerpartijen waar meerdere jongens aanwezig waren. Daar verkrachtte Bennell hem, zegt Unsworth. „Het kwam niet in mij op iets te zeggen”, zegt Unsworth in het interview.

De sfeer bij de jonge voetballers die opgeleid werden voor de profs was er niet naar om het over zoiets te hebben, zegt Unsworth. „Je had een doel.” Op zijn vijftiende stopte hij met voetbal en werd uiteindelijk professioneel golfer. Nu hij, na meer dan twintig jaar, terugblikt, denkt hij dat zijn besluit te stoppen zeker te maken had met misbruik. „Was ik goed genoeg? Ik weet het niet. Maar ik had er genoeg van.”

Bruiloft als marteling

Steve Walters werd wel prof. Zijn carriere begon door als jongetje te worden gescout door Bennell, die beloofde dat Walters onder zijn begeleiding het Engelse nationale elftal zou halen. Uiteindelijk speelde Walters 146 wedstrijden voor Crewe Alexandra als middenvelder. Van Walters werd meer verwacht dan een loopbaan in de lagere klassen van het Engelse betaalde voetbal. Bennell heeft mijn carriere kapot gemaakt, aldus Walters. „Zo simpel is het”, zegt hij.

De zaak kwam in de openbaarheid toen Andy Woodward in The Guardian vorige week zijn verhaal deed. Woodward zegt dat terwijl Bennell hem misbruikte de jeugdtrainer een relatie met zijn zus kreeg. Uiteindelijk huwde hij haar. „Ik moest naar de bruiloft”, zegt Woodward in The Guardian. „Dat was marteling.”

Hoe omvangrijk de zaak is, is nog onduidelijk. Sinds Woodward zijn verhaal deed in de krant komen meerdere spelers naar voren om te zeggen dat ook zij slachtoffers zijn van seksueel misbruik, onder wie Engelse oud-internationals David White en Paul Stewart, die voor Liverpool, Tottenham en Manchester City speelden.

Barry Bennell was in de jaren tachtig en negentig actief in het jeugdvoetbal. In 1992 werd hij door Crewe Alexandra ontslagen. De reden voor zijn ontslag is onduidelijk. Daarna verkaste Bennell naar de VS waar hij opnieuw als jeugdtrainer werkte. Daar werd hij in 1994 veroordeeld. Hij had een Britse jongen verkracht tijdens een voetbalkamp in Florida. De Amerikaanse autoriteiten deporteerden Bennell en hij werd door een Engelse rechter veroordeeld tot negen jaar cel voor meerdere misbruikdelicten in de periode 1978-1992. Tientallen klachten bleven liggen. Momenteel zit Bennell in de gevangenis. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot twee jaar cel wegens misbruik van een 12-jarige jongen in 1980.

De oud-spelers die nu naar voren komen, denken dat de clubs waar Bennell werkte van het misbruik wisten, maar niks ondernamen. Chris Unsworth tegen de BBC: „Ze wisten het, maar schoven het onder het tapijt. Ik bedoel oudere spelers, het management, de top van de club.”

Toegang tot kinderen

Greg Clark, de topman van de Football Association, heeft inmiddels met Woodward gesproken. Crewe en Manchester City hebben onderzoeken aangekondigd. De zaak wordt in Engeland vergeleken met het jarenlange misbruik van Jimmy Savile. Hij zou tussen 1955 en 2009 zich meer dan 450 keer schuldig hebben gemaakt aan aanranding, misbruik en verkrachting. Voetballer Paul Stewart zei tegen de BBC dat hij denkt dat deze mogelijk groter is dan die van Savile. „Sportclubs zijn de perfecte plek voor dit soort mannen om te loeren”, zegt Stewart. „Het is zo makkelijk toegang te krijgen tot de kinderen.”