Topman noodlijdend Heijmans treedt volgende week terug

Bert van der Els wordt op 1 december opgevolgd door Ton Hillen, die sinds 1992 bij het bouwbedrijf werkt.

Foto Koen van Weel / ANP

Bert van der Els treedt volgende week terug als topman bij het Brabantse bouwbedrijf Heijmans. Hij doet dat omdat hij op 62-jarige leeftijd wil stoppen als bestuursvoorzitter, zo meldt Heijmans vrijdag in een toelichting. Van der Els wordt op 1 december opgevolgd door Ton Hillen, die sinds 1992 bij het bouwbedrijf werkt.

Na zijn aftreden als topman blijft Van der Els nog tot de aandeelhoudersvergadering van 12 april als bestuurslid bij Heijmans betrokken. Daarna gaat hij zich inzetten voor de “afwikkeling van een aantal (infra)projecten”, zo meldt het bedrijf. Van der Els was sinds 2012 topman bij Heijmans en zat sinds 2010 in het bestuur.

Lees ook: Bouwbedrijf Heijmans komt in de gevarenzone.

De wisseling in de raad van bestuur komt op een moment dat Heijmans het financieel zwaar heeft. Eerder deze maand kondigde het bedrijf aan dat een aantal grote projecten – zoals de aanleg van de N23 in Noord-Holland – duurder uitvallen dan gepland. De opdrachtgevers wil niet aan die extra kosten voldoen.

Financiële nood dreigt

Het bouwbedrijf probeert die geschillen nu aan te vechten. Op dit moment kan Heijmans nog aan zijn afspraken met de banken voldoen, maar als het alle extra kosten op de problematische projecten moet betalen dan lukt dat volgens het bedrijf niet meer. Heijmans is daarom in een “pro-actief en constructief in gesprek” verwikkeld met z’n financiers.

Het is nu aan Ton Hillen – sinds 2012 bestuurder – om het bedrijf weer financieel gezond te maken, schrijft Heijmans. Het concern schrijft:

“Ton zal zich, samen met zijn collega bestuursleden, richten op het verder aanbrengen van focus binnen onze activiteiten, herstel van winstgevendheid en het versterken van de vermogensverhoudingen.”

Nog geen nieuwe financieele topman

Over de zoektocht naar een nieuwe financieel topman meldt Heijmans niets. Twee weken geleden kondigde de huidige financiële man Mark van den Biggelaar aan dat hij in het voorjaar van 2017 vertrekt. Volgens een woordvoerder van Heijmans ging dat om een “persoonlijk besluit”.