Topman bouwbedrijf Heijmans gaat erg vroeg met pensioen

M/V in het nieuws Vers bloed in de top van Heijmans. Na de financieel bestuurder vertrekt nu ook de topman bij de derde bouwer van Nederland.

Eén offer was blijkbaar niet genoeg. Nadat precies twee weken geleden het vertrek van financieel topman Mark van den Biggelaar bekend werd gemaakt, stuurde bouwbedrijf Heijmans vrijdagochtend opnieuw een persbericht de wereld in. Nu om het vertrek van de algemene topman Bert van der Els bekend te maken.

Het door probleemprojecten geteisterde bouwbedrijf maakt daarmee volledig schoon schip in de top.

Kunstverzamelaar en klassiekemuziekliefhebber Van der Els had sinds 2012 de leiding bij Heijmans. De afgelopen tijd raakte het bedrijf zwaar in de financiële problemen omdat het eerder verschillende te risicovolle projecten had binnengesleept, zoals de Westfrisiaweg in West-Friesland en de Energiefabriek in Tilburg. „Zeer knellend”, zo omschreef Van der Els het effect daarvan onlangs nog op de schuldpositie. In een maand tijd verloor Heijmans 40 procent van de beurswaarde.

Via het persbericht doet Heijmans voorkomen alsof het vertrek van Van der Els zijn eigen keuze is, „ingegeven door zijn wens om op 62-jarige leeftijd terug te treden”. Merkwaardig, want een VUT-wens was niet bekend en geen kapitein verlaat een schip in zulke problemen.

Achter de schermen lijkt de raad van commissarissen onder leiding van voormalig Fokker-topman Sjoerd Vollebregt dan ook hard te hebben ingegrepen. Hoogstwaarschijnlijk op verzoek van de banken, wat de bouwer ontkent.

Beleggersvereniging VEB gaf zondag Heijmans nog de wind van voren omdat het niet duidelijk is in hoeverre het aan de bankconvenanten kan voldoen. „Heijmans zit voor de derde keer binnen twee jaar om de tafel met haar huisbanken. De VEB wil dat beleggers inzicht krijgen in de nieuwe afspraken die Heijmans treft.”

Maar over de afspraken met banken repte Heijmans vrijdag met geen woord. Wel valt tussen de regels op te maken dat de bouwer zich meer wil richten op woningen en mogelijk bedrijfsonderdelen gaat afstoten om de vermogenspositie te verbeteren.

Dat gaat het doen met een man aan het roer die het bouwbedrijf van binnenuit kent. De plek van Van der Els wordt ingenomen door Ton Hillen, die al sinds 1992 bij Heijmans werkt en sinds 2012 in de raad van bestuur zit. Hij weet hoe te manoeuvreren in verraderlijke omstandigheden. Hillen is een fervent rallyrijder (navigator) en won verschillende races, waaronder het Open Nederlands Rallykampioenschap.