Staking van piloten Lufthansa breidt zich uit naar weekeinde

Anders dan de afgelopen dagen zal de nieuwe actie vrijwel alleen langeafstandsvluchten treffen, zo kondigde de vakbond aan.

Foto Christof Stache / AFP

De piloten bij luchtvaartmaatschappij Lufthansa leggen ook op zaterdag hun werk neer. Anders dan de afgelopen dagen ondervinden alleen langeafstandsvluchten hier hinder van, zo kondigde vakbond Vereinigung Cockpit (VC) vrijdagmorgen in een verklaring aan. Hoeveel vluchten er niet kunnen vertrekken door de staking, maakte de belangenorganisatie niet bekend.

Het is voor de vierde dag op rij dat de verkeersvliegers van Lufthansa staken om een loonsverhoging af te dwingen. Op woensdag en donderdag vielen daardoor al bijna 1.800 vluchten uit, vooral op korte en middellange afstanden. Vrijdag heeft Lufthansa 830 vluchten moeten schrappen door de staking, bijna allemaal naar bestemmingen binnen Europa.

Tien miljoen euro per dag

Volgens het Duitse persbureau DPA hebben honderdduizenden passagiers last van de staking van de Lufthansa-piloten. Het conflict tussen de verkeersvliegers en de Duitse maatschappij kost Lufthansa dagelijks zo’n 10 miljoen euro. De acties doen zich alleen voor bij Lufthansa, niet bij dochterbedrijven Eurowings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti en Brussels Airlines.

Sinds het begin van het conflict in 2014 is er al veertien keer gestaakt door de piloten van Lufthansa. De acties zijn vooral bedoeld om een salarisverhoging te forceren. De piloten willen er in totaal 3,7 procent bij, terwijl de Duitse maatschappij niet verder wil gaan dan 2,5 procent. Een aanbod om via mediation tot een oplossing te komen werd eerder afgeslagen door de bonden.