Schutter kerk Charleston toerekeningsvatbaar verklaard

Een jury moet binnenkort oordelen of de schutter schuldig is aan alle aanklachten tegen hem.

Agenten staan buiten de rechtbank van Charleston.
Agenten staan buiten de rechtbank van Charleston. Foto Chuck Burton / AP

Een rechter in South Carolina heeft geoordeeld dat de 22-jarige Dylann Roof, die op 17 juni negen mensen doodschoot in een historische Afro-Amerikaanse kerk in het Amerikaanse Charleston, toerekeningsvatbaar was tijdens de schietpartij. Dat meldt persbureau AP.

De rechter komt tot deze conclusie na een twee daagse hoorzitting die eerder deze week achter gesloten deuren plaatsvond. De hoorzitting was volgens de advocaten van Roof noodzakelijk, omdat binnenkort de jury in South Carolina moet oordelen of Roof schuldig is aan alle aanklachten tegen hem.

De openbare aanklager in de Amerikaanse staat eiste vorig jaar de doodstraf tegen Roof. De politie gaat ervan uit dat achter de aanslag een racistisch motief zit. Roof zei na zijn arrestatie al dat hij een rassenoorlog had willen ontketenen en online werd een racistisch manifest gevonden, evenals foto’s van Roof waarop hij onder meer poseerde met de Confederatievlag.

De kerk waarin schietpartij plaatsvond is de methodistische Emanuel-kerk. Het is de oudste kerkgemeenschap voor Afro-Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten.