Magnus Carlsen intens gelukkig na ‘gelijkmaker’ in strijd om wereldtitel schaken

Donderdagavond won de titelverdediger uit Noorwegen de tiende partij, waardoor de stand 5-5 werd.

Magnus Carlsen in actie tegen de Rus Sergej Karjakin.
Magnus Carlsen in actie tegen de Rus Sergej Karjakin. Foto Eduardo Munoz Alvarez/AFP

Wereldkampioen Magnus Carlsen heeft weer gelijkgemaakt in zijn tweekamp in New York tegen Sergej Karjakin. Donderdagavond won hij de tiende partij, waardoor de stand 5-5 werd. Er moeten nog twee partijen gespeeld worden, op zaterdag en op maandag, en als het dan nog gelijk staat is er woensdag een tiebreak van vluggertjes.

Carlsen straalde op de persconferentie en legde Karjakin gretig uit wat die over het hoofd had gezien. Zijn vaste secondant Jon Ludvig Hammer, die deze keer verslaggever is en in Noorwegen bleef, zei dat hij Carlsen nog nooit zo gelukkig had gezien. Karjakin zal niet blij zijn geweest, maar hij had na een vergeefse strijd van meer dan zes uur nog wel de kracht om rustig en objectief uit te leggen wat hij wel en niet gezien had.

Toch raken de helden vermoeid. Vooral Karjakin, lijkt het, maar ook Carlsen laat steken vallen. In de negende partij, die woensdag remise werd, was hij dicht bij een nederlaag geweest en even had het geleken of Karjakin toen een beslissende voorsprong kon nemen.

Donderdag streefde Carlsen vanaf het begin naar een uitputtingsslag, die er ook kwam. Maar onderweg, op de 20ste zet, kon Karjakin met een simpel tactisch grapje direct de remise forceren die hem zo goed van pas zou komen. Hij zag het niet. Een zet later kon het weer, al was het toen iets minder simpel. Karjakin zag het weer niet. Ook later werden er aan beide kanten fouten gemaakt voordat Carlsen na 75 zetten kon zeggen: „Het was moeilijk, maar ik heb hem gebroken.”