Schaakkampioen Carlsen trekt stand gelijk in titelstrijd

Foto Eduardo Munoz Alvarez / AFP

Met nog twee partijen te gaan ligt de strijd om de wereldtitel schaken weer helemaal open. Nadat hij maandagavond verrassend verloor wist regerend wereldkampioen Magnus Carlsen donderdagnacht de stand weer gelijk te trekken. In 75 zetten dwong de Noor zijn Russische tegenstander Sergej Karjakin zich gewonnen te geven.

Carlsen toonde zich na afloop van de partij opgelucht dat hij de verdediging van Karjakin eindelijk wist te slechten. “Ik had al tien partijen niet gewonnen en dat was me nog nooit eerder overkomen”, zo zei de schaakkampioen tegen aanwezige journalisten. Wat daarbij meespeelde is dat alle partijen tegen Karjakin allemaal lang duren.

“Veel van de partijen duurden vijf, zes of soms zeven uur en dat eist zijn tol.”

De basis voor zijn zege legde Carlsen volgens Amerikaanse media in het midden van de partij. Karjakin kreeg daar de kans om opnieuw een remise af te dwingen, maar ging de fout in. Ondanks een lichte voorsprong van Carlsen hield de Rus nadien nog steeds kans op puntendeling.

Gelijke stand na 12 partijen dreigt

Door een fout van Karjakin in de 56ste zet kon de regerend wereldkampioen de Russische verdediging echter definitief openbreken. “Ik greep mijn kans op het moment dat Karjakin iets over het hoofd zag”, zei Carlsen daarover, schrijft ANP. De stand in de strijd om de wereldtitel komt daarmee nu op 5-5.

Lees ook: Magnus Carlsen werd roekeloos, nu dreigt hij zijn wereldtitel te verliezen.

De titelstrijd tussen Karjakin en Carlsen kenmerkt zich door een groot aantal remisepartijen. Pas na zeven remises wist Karjakin maandagavond als eerste een partij te winnen. Die zege kwam als een verrassing. Favoriet Carlsen nam echter te grote risico’s om een overwinning te forceren en dat pakte desastreus uit.

De kans dat het na 12 partijen nog steeds gelijk staat, is volgens Carlsen steeds waarschijnlijker. In dat geval spelen beide schakers eerst twee rapidpartijen, waarin ze beiden maximaal 60 minuten de tijd krijgen. Komt ook daaruit geen winnaar, dan volgen partijen waarin Carlsen en Karjakin nog minder tijd krijgen om over hun zetten na te denken.