Salto! Op de dubbelverende springbaan gaat Eline den Ouden los

Aan de strakke salto van de Lekkerkerkse Eline den Ouden (26) kunnen we nog niet meteen zien welke sport ze beoefent. Bevindt zich buiten beeld een evenwichtsbalk of een rekstok? Een trampoline of een harde turnvloer? Een halfpipe of een zwembad waar ze zo met miniplons in zal verdwijnen? Een verdwaasde hockeyster die zich afvraagt met wat voor schijnbeweging haar directe tegenstander haar nu weer in de luren heeft gelegd? Nu ja, in dat laatste geval had ze misschien de stick nog in haar hand gehad.

Hoe zelfstandig Den Ouden, van beroep fysiotherapeut, hier ook door de lucht zweeft – ze is een echte teamsporter. Want dat is een van de bijzondere kenmerken van tumbling, de sport waarin ze met haar teamgenoten van S.T.A.R. dit weekend de Nederlandse titel verdedigt. Bij tumbling maken de sporters reeksen sprongen in een razendsnelle parade op een dubbelverende springbaan. De springers zitten vlak achter elkaar, van een afstandje lijkt het of zich een reusachtige slang over de baan springdraait. Waarbij je je hart vasthoudt voor het moment waarop er iemand valt of struikelt, want dat zou een kettingbotsing tot aan Schoorl veroorzaken (het NK is in Noord-Scharwoude). Maar dat dat niet gebeurt, is nu net het mooie van de sport, vindt Den Ouden (die trouwens ook individueel een reeks titels verzamelde): „De sprongen zijn uitdagend en gecompliceerd en het teamgevoel stuwt je naar grotere hoogte.”

En dan komt alles altijd op zijn pootjes terecht.